Янков: Глобата на КПКОНПИ е поръчка ще обжалвам пред съда

Общинският съветник от „Истината за Стара Загора“ Янко Янков определи като „поредната поръчка“ образуваното от Антикорупционната комисия срещу него производство за конфликт на интереси. То е започнало по сигнал, а наложената му глоба е в размер на 15 000 – по пет хиляди за три посочени от КПКОНПИ нарушения. Янков не се приема за виновен и ще обжалва решението пред Административния съд в Стара Загора.

„Няма никакъв конфликт на интереси според мен. Имаше среща на Асоциацията на рекламните агенции с кмета Живко Тодоров. Заради пандемията и падналите обороти всички помолиха да бъдат намалени частично и разходите за рекламните билбордове. Кметът се съгласи да уважи това тяхно решение и тъй като аз ги заведох като общински съветник, той предложи аз да входирам това предложение“, коментира пред Радио Стара Загора Янко Янков.

Според съобщението на Комисията Янков е участвал в гласувания в Общински съвет – Стара Загора, на 14 септември 2020 г., на 24 септември 2020 г. и на 29 октомври 2020 г., като е внесъл и подкрепил решения за намаляване на таксите и премахване на лихви за периода на извънредното положение на фирми-наематели на рекламно-информационни елементи.

„Защо съм глобен за 14 септември, какво е имало тогава – нито комисия, нито сесия. Второ, решението, което е взето на 24 септември е отменено заради техническа грешка и е прегласувано на 29 октомври и е влязло в сила именно то. Начи те казват, че аз съм направил три нарушения за едно действие и ме глобяват с по 15 хил. лева. Ето от тук още прозира поръчката срещу мен“, посочва Янко Янков.

Две лица подозира той като поръчители, но ще оповести имената им след като мине делото по жалбата му срещу решението на КПКОНПИ. Целта на атаката срещу е да бъде отстранен като общински съветник и да не пречи на определени хора „да си въртят далаверите“.  

Правилното и законосъобразно поведение би било Янков да си направи самоотвод при изпълнение на служебните си задължения в трите случая, които касаят фирмата на свързаното с него лице и обуславят наличието на частен интерес, посочват от Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Радио Стара Загора

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram