Ще събарят ли в Казанлък незаконни ромски къщи? По-скоро не

Според нова наредба, приета в края на миналата седмица от местния парламент на Казанлък, Общината ще може да премахва незаконни строежи или части от тях против волята на собствениците. Ще стигнат ли мерките до ромското гето?

Към принудително изпълнение на заповеди ще се пристъпва в случай, че незаконните строежи или част от тях не са премахнати от собственика в установения за целта срок за доброволно изпълнение. Три дни след изтичането на срока за доброволното събаряне, администрацията ще извършва проверка и ако установи, че незаконният градеж не е премахнат от стопанина, ще бъде изготвен Констативен протокол, на база на който ще се предприемат действията по принудителното изпълнение и премахване за сметка на владелеца му.
Ако притежателят  на незаконния имот не е известен, разходите по премахването и почистването ще бъдат за сметка на общинския бюджет, предвижда още Наредба №16.

Междувременно от мониторингов доклад на Общината за на изпълнението на плана за действие за интегриране на ромите през миналата година стана ясно, че 65 са незаконните ромски къщи в местността „Казмера”. Документът информира още, че има изработен застроителен план на ромското гето, а един терен в „Казмера” дори е обявен за продан.

Ако застроителният план бъде проведен в „Казмера”, вероятно ромските домове ще бъдат узаконени и автоматично ще отпадне прилагането на наредбата за събарянето на незаконните постройки там. Но ще важи и ще се прокарва във всички останали части на града.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram