Ще замирише на море навръх Антоновден

Изложба „Магията на акварела“ на Ненко Токмакчиев събира в Художествената галерия на 17 януари приятели и почитатели на неговото творчество.
Художникът, който ни напусна през 2014 г., е един от основателите на групата на художниците в Бургас. Изложбите му обикалят страната, имал е експозиции в Будапеща, Виена, Алжир, Дамаск и др. Картини на Ненко Токмакчиев са притежание на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, на галериите в Бургас и Айтос, на други галерии в страната, както и на частни колекции в България и по света.

Роден е през 1931 г. в Айтос. Завършва специалност „Театрална живопис” в Националната художествена академия през 1957 г. и работи в жанровете пейзаж, композиция и портрет. Но любимата му техника до последния ден в ателието в Бургас си остава акварелът.
Токмакчиев се установява в Бургас през 1961 г. Първото му международно участие е на Младежкото биенале в Париж през 1969 г., а първото голямо признание е орденът „Кирил и Методий” втора степен през 1971 г. През 1972 г. става директор на Градската художествена галерия „Петко Задгорски” – Бургас и събира огромна колекция от картини на известни талантливи български художници от 70-те и 80-те години. Благодарение на айтозлията сега те са част от богатия фонд на Бургаската галерия. Определят го като „най-артистичния директор на художествената галерия”, в чиито фонд той успява да събере над 300 образци на иконографията, сега известни като сбирката със Странджанските икони. Големият български художник е баща на актьора Тончо Токмакчиев.

Изложба „Магията на акварела“ на Ненко Токмакчиев гостува на казанлъшката Художествена галерия до 19 февруари, а откриването й навръх Антоновден е от 17:30 часа.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram