Ще бъде ли обявена грипна епидемия?!

 

Наблюдава се тенденция към рязко увеличаване на заболеваемостта през настоящата седмица, съобщи за новините д-р Божидара Кайрякова, отговаряща за контрола на заразните заболявания в регионалния здравен инспекторат. Дали ще бъде обявена грипна епидемия за областта ще стане ясно в началото на следващата седмица, когато ще бъдат събрани и анализирани статистическите данни, тъй като обстановката е изключително динамична и се променя буквално всеки ден, заяви Кайрякова.
Тя потвърди, че са изолирани две положителни грипни проби от изпратените за анализ. Те са на 7 годишно дете и 26 годишен мъж.
Става дума за грип от типа „А“. При единия от случаите е изолиран пандемичният щам от 2009 г. H1N1, познат като „свински грип“. При другия е изолиран щамът от 2011 година H3N2.
Изпратено е писмо до РИО и се следи ежедневно заболеваемостта в училищата и отсъствията. В нито едно училище в областта няма данни за повече от 30 % отсъстващи. В единични случаи в училища се съобщава до 10% . Към този момент, няма нагласа за обявяване на грипна ваканция в училищата. Кайрякова, препоръча, да не се сформират общи групи за децата в детските градини при по – масови отсъствия на малчугани. Анализират се изпращаните данни от общопрактикуващите лекари, които се съпоставят в процентно съотношение и се разделят на отделни възрастови групи. От здравния инспекторат имат готовност да обявят грипна епидемия, за което броят на заболелите, трябва да достигне до 300 на 10 хиляди души население. Ако това се случи се задействат множество протоколи, свързани с болници, училища и хигиенни и обществени препоръки.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram