Ще броят отново в Николаево

Да се извърши повторен оглед на бюлетините, отчетени като недействителни, в 4 от общо 7-те избирателни секции в община Николаево. Това определи на свое заседание Административният съд в Стара Загора по дело, образувано по жалба на кандидат за общински съветник.

Ищец по делото е Стефан Светлев Атанасов – 8-и в листата на ДПС, който оспорва решението на ОИК Николаево за общински съветници. Атанасов настоява, че в посочените избирателни секции общо 254 действителни бюлетини са отразени като недействителен вот, което води до значително намаление на гласовете за ДПС и неправилно решение на ОИК за крайния изборен резултат.  Според него в Общинския съвет на Николаево влизат 6 представители на ДПС,  2-ма на ГЕРБ и 5 от местната коалиция, съставена от „БСП за България“, „Възраждане“, ИТН и „Партия на зелените“.   

Атанасов е бил представляван от адвокат Иво Спасов, който уточни, че общинската избирателна квота е 140 гласа.  „Ако тези 254 гласа се окажат всъщност действителни, това може да промени броя и разпределението на мандатите“, посочи адв. Спасов.

Пред съда адвокатът на жалбоподателя поиска да бъдат разпитани 4-ма свидетели, които са били членове на комисиите от спорните четири секции, а също и да се направи нов оглед и преброяване на недействителните бюлетини.

От своя страна председателят на ОИК Николаево Иван Казлачев заяви, че жалбата за оспорване на изборния резултат е неоснователна.

„Не сме установили нарушения при предаване на изборните материали от съответните секции, протоколите са коректно попълнени, контролите за проверка са отговаряли и мисля, че съдът ще потвърди нашето крайно решение“, коментира Казлачев.  

Съдът отхвърли искането за разпит на свидетели, но допусна като основателно искането за извършване на нов оглед на недействителните бюлетини от 4-те секции. Това ще стане на следващото съдебно заседание, което е насрочено за понеделник 20 ноември.

Източник: bnr.bg/starazagora 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram