Читалище „Искра” с тържествена почит към подвига на загиналите за Свободата ни

С патриотични песни и родолюбиво слово бе чествана 135-та годишнина от Освобождението на България в Читалище „Искра“ в навечерието на Трети март. „Преславен ден! Празник скъп на Свободата! Нека погледи сведем и целунем знамената“, призова от сцената възпитаник на Театралната школа.

Вълнението на децата извираше от легендарните текстове, представящи величието и героизма на мъчениците за Свобода. Трепетът, предаден чрез художественото слово, докосна сърцата на зрителите и въздейства в залата като ритуал на благодарност и признателност. „Българийо, за тебе те умряха…“ бе надслова на тържествената почит към подвига на борците и в памет на загиналите за Свободата на Отечеството ни.

На България свещена песни поклониха децата от Вокална студия „Искрица“. За вярата и върховете героични мелодии поднесе Вокална група „Севтополис“. Ансамбълът за народни песни и танци „Искра“ илюстрира дългочаканата светлина след петвековната нощ , озарила нас българите чрез огнищата на духа и християнската надежда за нов живот. Честит Празник!

Българите винаги са празнували този празник. За първи път Трети март се чества през 1880 г. – две години след Освобождението – като Ден на възшествието на престола на император Александър Втори. От 1888 празникът започва да се чества като Ден на Освобождението на България от османско господство. Еднократно като национален празник денят е отбелязан през 1978 г. по повод на 100-годишнината от Освобождението. Десет години по-късно, през 1988, той става официален празник, а през 1990 г., когато в България започнаха промените, с решение на парламента датата бе обявена за национален празник на страната.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram