Читалище „Искра“ с нови предизвикателства към казанлъчани

С трийсет и девет традиционни форми стартира новият творчески сезон НЧ „Искра“ в Казанлък. Редом с тях читалището отправя и своите нови творчески предизвикателства към казанлъчани – класовете по китара, английски език, зумба фитнес за деца и възрастни, стрийт денс. Това обяви на пресконференция председателят на културния институт Васил Самарски, който поясни, че като цяло дейността на читалището през този творчески сезон ще бъде подчинена на каузата да бъдат върнати към изкуството и самодейността поколенията между 80 – та и 2000 година , които бяха ощетени по отношение на заниманията . Сред приоритетитте на 152 – годишния казанлъшки културен институт Самарски очерта опазването и развитието на традиционната култура и гостоприемството, намиращо израз в посещения на читалището в населените места на общината. Той подчерта , че „Искра“ ще продължи да работи за привличане на средното поколение. Нова насока в работата на казанлъшкото читалище е т. нар. семейно творчество, в която цялото семейство ще има възможността да се обучава. Една нова идея на читалището е да привлече хора, които пишат , но не са издавали произведенията си в книги, да общуват помежду си. На края на годината в едно издание ще бъде събрано най-доброто, създадено от тези пишещи хора. Нов в читалището ще бъде и ръководителят на балетната формация – Маргарита Градечлиева, класик хореограф, балерина в младите си години в Софийската опера, завършила няколко европийски школи по балет, била е преподавател в Хореографското училище в София и в НБУ. По различен начин се презентират и читалищните формации през тази година – чрез концерти и уършопове на открито. Освен в централната част на Казанлък читалището ще представи своите форми и в кварталите на града, както и в населените места в общината. До този момент този начин на представяне дава добри резултати, сподели председателят Самарски. Всичко е възоснова на новият начин на определяне на субсидията за читалищата.

В близко бъдеще от четалището възнамеряват да отворят алтернативна сцена „Внимание, деца“, на която изява ще могат да намерят деца в неравностойно социално положение. Това е част от социалната дейност на „Искра“ , която ще бъде съвместна с различни социални институции в Казанлък. До една седмица на сайта на читалище „Искра“ ще бъдат представени всичките му формации и техните ръководители. На журналистически въпрос за създадената ситуация около исканите близо 30 хил лв от читалището от Т „Л. Кабакчиев“ и обявеният за невалиден от директора на театъра документ , на база на който се изискват тези пари, Самарски бе лаконичен, че не желае да коментира, тъй като това е въпрос, който трябва да бъде отнесен до юристите. Читалище „Искра“ не е враг. Ако получим обещаните ни пари, ние ще оттеглим претенциите си към театъра и библиотека „Искра“, но ако се поведе война срещу читалището, ние ще сме нападатели, бе категоричен Самарски. Той заяви, че в случая и трите културни института са жертва

По време на пресконференцията стана ясно, че в последните години не са правени откъзи за приемане на нови членове в читалището, само през това лято подалите заявления са 14. Председателят на читалище „Искра“ каза, че ще сподели с колегите си от другите читалища идеята си за обединение на трите читалища.

С. Илиева

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram