Читалища и кукерски групи се стягат за Сирница

Сирни Заговезни е един от най-големите празници в християнския календар. Тази година се отбелязва на 14 март /неделя/, когато се палят огньове и се прескачат за здраве. Ритуалът „По клади“ ще събере казанлъчани отново край Етнографския комплекс в кв. „Кулата“, но при спазване на строги противоепидемични мерки. В останалите населени места от общината празникът също ще бъде отбелязан, като читалищата са основен генератор на приготовленията и подготовката за участниците.

В навечерието на Кукерския празник по повод Сирни Заговезни, в Голямо Дряново вече се похвалиха с ушиването на нови 24 чифта навуща за кукерската и коледарската група, които ще участват в ритуалите.

За българите огънят има пречистваща сила и магическо въздействие върху природата и хората, затова огньове ще бъдат запалени и прескачани от малки и големи – за здраве и берекет. Навсякъде се гонят зли духове със страховити маски и костюми. Маскираните излизат още в ранни зори да обикалят улиците. Вечерта се палят огньове (клади) и след като прегорят, се прескачат за здраве. После около тях се играят хора и се пеят песни. Затова празникът се нарича и Поклади.

От Пожарната вече предупредиха да бъдем отговорни и спазваме правилата за безопасност. Паленето на огън може да става само на определените със заповед на кметовете места. Изключително опасно остава паленето на огън при наличие на силен вятър, а присъствието и участието на деца в празника трябва да става под родителски контрол.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram