Чех-дъновист от Казанлък рекламирал нашенското с ковьори от Албиона

Предприемачът от Казанлък Земан изнасял зад граница постелки и ковьори с български мотиви и популяризирал по света народното творчество. Основал преди точно 100 години комуна, но тя не издържала

В началото на ХХ в. в Казанлък започва производството на т.нар. аксминстерски килими и ковьори. Те носят името си от британския град Аксминстър, където за първи път още през 1755 г. започват да се произвеждат. В украсата им се съчетават различни геометрични и растителни орнаменти в ярки цветове.

Колко са стрували през двадесетте години на миналия век не е ясно, но днес в аукционите цената на един такъв килим от края на XIX в. достига 60 000 долара!

Килимарската работилница у нас основава чехът Рудолф Земан. Той е роден в чешкия град Початки през 1880 г. Пристига в България, след като е поканен от българските власти да стане учител в текстилното училище в Сливен. По-късно е бил технически ръководител в текстилните фабрики на Габрово и Трявна.

Кратка дописка в бр. 43 на в. „Казанлъшка искра“ от април 1926 г. пояснява, че този нов вид постелки бързо започват да си пробиват път в нашата страна, „защото са много евтини и красиви, а също могат да се работят в различни десени“.

По онова време са направени и първите опити за износ на тази продукция. И тъй като господин Земан влагал в изработването им и български мотиви, това популяризирало по света българското народно творчество, отбелязва старата газета.

Любопитно е да се отбележи, че „аксминстерите“ са намерили място в митичните атрибути в поредицата за Хари Потър, където те са омагьосани от магьосници и вещици с цел превръщането им в летящи килими.

Дъщерята на Земан също работила в сферата на текстилното производство – тя била инструктор в казанлъшката фабрика „Сила“, където се произвеждали предимно т.нар. български платна, наподобяващи ръчно тъканите.

Апропо, през 1922 г. Рудолф Земан, заедно с жена си Луиза, основава в Града на розите първата комуна на Бялото братство, но тя бързо се разпада.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram