„Четяща Стара Загора” се включва в десетия юбилеен маратон

Днес в 10:00 ч. в Регионална библиотека „Захарий Княжески” в Стара Загора започва конкурс „Приключения опасни…” за адаптация и сценично представяне на фрагменти от творчеството на Недялко Йорданов за деца.
В три възрастови групи са разделени участниците от целодневни детски градини, училища и детски театрални формации от община Стара Загора. Председател на оценяващото жури е поетът и драматург Недялко Йорданов, членове – Мария Донева –от Драматичен театър „Гео Милев” – Стара Загора, Таня Георгиева – актьор от Държавен куклен театър – Стара Загора.
Проявата е включена в програмата на Десетия национален маратон на четенето, който се провежда от 2 – 23 април 2015 г. Кампанията е инициирана от Българската библиотечно-информационна асоциация в партньорство с Асоциация „Българска книга” и е посветена на Международния ден на детската книга – 2 април и Международния ден на книгата и авторското право – 23 април.
Официалното откриване на Х-я юбилеен маратон „Четяща Стара Загора 2015” е утре, 23 април от 08:00 ч. във фоайето на 2-рия етаж на Община Стара Загора.
Ще участват зам.-кметът Иванка Сотирова, представители на общинската администрация, на културни и образователни институти, както и гостите на маратона – поетът Недялко Йорданов, детската авторка Т. Яна Якова и Румяна Пенчева от Националния литературен музей.
Всички любители на хубавата книга – деца, ученици, студенти и възрастни, могат да участват в маратона на четяща Стара Загора на работното си място, в класната стая, в клуба, бизнес офиса или кварталното кафене, в семейна среда. Участието в маратона е нерегламентирано и доброволно. Състои се в четене на текстове от любими произведения, от произведения на даден автор или по избрана тема. Резултатите ще бъдат илюстрирани на уебсайтовете на библиотека „Родина” и РБ „Захарий Княжески”, както и в социалните мрежи.
Гости на маратона ще бъдат и писателката Теодора Димова, старозагорската поетеса Виолета Христова, младите художници Милена Симеонова от списание „Ко-миксер” и Ивайло Драганов от comicsbistro.net и др. В четенията с деца и ученици се включват още журналисти и библиотекари, актьори от Драматичен театър „Гео Милев”, детски клуб „Приятели на книгата” и Център за работа с доброволци при библиотека „Родина”, представители на общинската администрация.
Събитието се осъществява по инициатива на библиотека „Родина” в партньорство с РБ „Захарий Княжески”, с подкрепата на Община Стара Загора, Радио Стара Загора, ТВ Стара Загора, Национален литературен музей – София, ИК „Жанет 45”, ИК „Сиела”, ИК „Кибеа”, Регионален исторически музей, книжарница „Приятели”, книжарница „Хеликон”
Международният ден на детската книга се чества на 2 април – рожденият ден на Ханс Кристиан Андерсен. Световният ден на книгата се чества от 1996 г. насам по инициатива на ЮНЕСКО като признание за ключовата роля на четенето и образованието за развитието на личността. Денят 23 април е избран като традиционен празник на културата в Португалия – страната, която прави предложението на тази дата да се отбелязва Световният ден на книгата и авторското право. Това е и рожденият ден на Шекспир и датата на смъртта на Шекспир и Сервантес. Световният ден на книгата и авторското право се отбелязва в цял свят от различните правителства, неправителствени организации и културни институции и организации, обвързани с книгата и литературата.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram