Честито Възкресение Христово!

Великден е един от най-големите и най-важните православни празници – символ на победата на живота над смъртта, на светлината над тъмнината, на вярата над безверието, на доброто над злото.

На този ден Господ Бог Исус Христос е възкръснал от мъртвите. Празникът е свързан по време с първото пълнолуние след пролетното слънцестоене и така всяка година Великден се пада на различни дати. В евангелските текстове често се споменава, че приживе Исус Христос нееднократно предсказва разпъването си на кръста и Възкресението си след три дни. И когато на третия ден след погребението му Мария Магдалена отива с други жени в гробницата, за да намаже тялото на Исус с благовонни масла, каквато е била традицията, намира гробницата празна.

Подготовката за празника продължава през цялото време на предишната Страстна седмица. Обикновено рано сутринта на Велики четвъртък във всеки дом боядисват яйца. Ако това не бъде направено в четвъртък,  възможно е да се боядисват яйца и в ранните сутрешни часове на събота. Най-възрастната жена с първото боядисано яйце прави кръст на челата на всички деца в къщата. След това яйцето се поставя пред домашната икона. Обикновено в същото време се пече Великденски хляб в които се добавят нечетен брой яйца.

Честването на Великден, Пасха, започва в полунощ в неделя. В храмовете се събират хора на празничната литургия, държат запалени свещи и боядисани яйца. По време на службата в храма всички пеят, а след службата се поздравяват с „Христос воскресе!“. Отговорът трябва да е „Во истина воскресе!“. Това е поздравление, което хората си разменят през следващите няколко дни. Още в двора на храма хората си подаряват боядисани яйца и се чукат се с тях.

Великден се празнува в продължение на три дни. Сутринта хората отново ходят на църква и след това се събират семейно у дома. Младите обикновено отиват на гости при родителите си или кръстниците си. Те носят великденски хлябове и кошница с червени яйца.

Празничната трапеза е богата – обикновено от ястия с агнешко, много салати с пресни зеленчуци, червено вино.

Пожеланията са за здраве, любов и светлина!

Именици днес са: Велик, Велика, Велико, Велин, Велислав, Величка, Величко, Велка, Велко, Вельо, Вили, Витан.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram