Честити да са самодейците!

Първи март е не само началният ден на месеца, който връзва мартеници за здраве и късмет, но и първата стъпка, предвещаваща идващата усмивка на пролетта и пробуждането на природата в родната ни страна. Освен това 1 март е и Ден на любителското художествено творчество, назован накратко: Ден на самодееца.
1 март, разглеждан като ден за отдаване на уважение към самодееца и самодейността, е вълнуващ празник на любовта към традиционното и съвременното изкуство. На този ден празнуват хора с различен социален статус и професии, на различна възраст, които работят допълнително и вдъхновено в свободните си часове, за да запазят българските традиции, ценности, духовност, култура.

Само един всеотдаен самодеец може с постоянство и упоритост да репетира понякога в студени репетиционни зали след уморителен работен ден и ежедневни човешки грижи. Той – самодеецът, любителят на художественото творчество –апостолски всеотдайно отдава сили и постоянство, своя незадължителен труд, за да усети и изпита върховното топло чувство на удовлетворение, че други хора ще преживеят радостта от неговото творчество или пък ще станат по-мъдри, по-човечни, повече българи.

Всички изяви на певчески, музикални, танцови и театрални формации, групи на художественото слово и творчество –  към читалища, сдружения, клубове и училища в нашата община – са прекрасни и вълнуващи, представени на публиката или създадени и представени от сърце на читатели, слушатели и зрители. Нашите самодейци интерпретират с душа: песните, музикалните и словесните творби, танците, пиесите, декламират стихове… Представят ги като изповед на духа, с която нашият народ, като всеки друг, създава своята история. Особено ценни като въздействие са онези художествени творби (литературни, музикални, изобразителни…), пресъздадени на общинска или друга сцена, но са авторски, лично творчество на самите самодейци.

 

Честит празник, самодейци и любители на художественото творчество! Бъдете живи, здрави и успешни!

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram