Чаушев с Право на отговор на „помиите“ изляни срещу него, загрижен за кметицата

ПРАВО НА ОТГОВОР

Господа, ще се възползвам от правото си на отговор на помиите, които изляхте върху името ми доц. д-р Георги Чаушев, Директор на Институт по розата и етеричномаслените култури, гр. Казанлък и на г-жа Галина Стоянова, кмет на община Казанлък. Ще говоря с истински дати, цифри и имена, не като Вас с анонимници. Няма да изреждам всички Ваши измишльотини за това, което Вие съобщавате за целта ми и целта на г-жа Галина Стоянова да закрием института и разпродадем имуществото му. Oтбелязвам Ви, че това ако го исках, можех да го направя още през 1999 год., когато тогавашния Министър на земеделието Венцислав Върбанов от правителството на Иван Костов с Постановление на МС закри Института по розата и естествено разкри пътя за разпродажбата му.

Тази ситуация господа продължи цели 2 години на неуморно тичане от моя страна. Можех ли аз тогава да разпродам института. Да, но не го направих въпреки Вашите мераци.

Тук е мястото да Ви съобщя, че до момента на представянето ми като директор аз не съм познавал г-жа Стоянова. Така, че твърденията Ви са безпочвени.

Господа мога да отбележа, че на 01.01.2001 год., когато аз оставих института, той беше в идеално състояние по отношение на дисциплина и хигиена. До тогава той беше и световен туристически обект.

Питам Ви с кой научен колектив е започнал война, доц. д-р Чаушев, след като през 2001 год. аз бях оставил една дузина научни работници, работещи по проблемите на цялата сфера, необходима за отговаряне на нуждите на земеделските производители. В деня в който започнах работа през 2015 г. аз намерих трима току що назначени асистенти.

Днес вече са седем научни работника, в т.ч. и директора. Така, че Вашата теза е съвсем безпочвена и ще продължа да обявявам конкурси за нови асистенти до попълване на необходимата бройка. Така, че тезата Ви за освобождаване на научния потенциал е напълно безпочвена. Разбира се, че научните институти, в т.ч. и Института по розата, съществуват заради науката и твърденията Ви, че в „института има много пари”, не са аргументирани от Ваша страна.

Не знам дали Вие, които пишете ежедневно тези пасквили, сте обърнали внимание, какви трайни насаждения са засадени. Там в по-голямата си част полето представлява гора от най-различни горски видове, отколкото етеричномаслени и лечебни култури и Ви препоръчвам да отидете и да ги заснемете, докато още не съм ги очистил.

Тук е мястото да Ви съобщя, че по-голямата част от тези земи, които се стопанисват от Института по розата са дарение от земеделски собственици от с. Енина, гр. Крън и с. Копринка и волята на дарителите е да се ползват за доброто на българското земеделие, а не да се разпродават, както Вие това го желаете.

Припомням Ви, че РБ е правова държава и се спазват законодателните норми.

За себе си мога да кажа, че никога не съм бил член на никаква политическа партия. Уверявам Ви също, че два пъти съм бил кандидат за народен представител в листите на земеделците като експерт по земеделие, без да съм членувал в техните партии.

Не отговаря на истината и твърдението, че съм пенсионирал главната агрономка. Що се отнася до агроном Теньо Тенев, аз съм оценил неговите качества по работата, която той извършваше и извършва в института.

Вярно е само, че ще унищожа поляните, пасищата и горските масиви, които тези, които бяха преди мене ми завещаха. И по надолу цитирате, че унищожението на лавандуловите насаждения вече  е факт. Да факт е, но те са унищожени от тези, които управляваха преди мен и вие, които пишете тези редове не знам някога дали сте се занимавали със земеделие, за да сте наясно как се подготвя едно насаждение за маточник и как се прибират леторастите и съцветията.

Питате „къде отидоха парите от субсидиите за земята”. Аз мисля, че тези, които идват да хленчат при Вас, знаят най-добре къде са парите и за какво са похарчени. Мога да Ви уверя, че при срещата с работещите в института бях максимално ясен кои са причините за извършването на съкращението и защо и за какво е необходимо да бъде извършено това съкращение.

Това за „мечтата на Чаушев е да накара академичния състав да копае” не е моя презумция и моя прищявка, ако един научен работник не е наясно с технологията по създаване, отглеждане и прибиране на дадената култура, то какъв учен е той. Той трябва да бъде наясно с обработките, дълбочината на обработките, броя на растенията на декар, как се взема проба от посевен и посадъчен материал, как се извършва тяхната заготовка и всички останали практики.

Това, което споменавате на всяко второ изречение, че аз се срещам и консултирам с г-жа Галина Стоянова, абсолютно не отговаря на истината и ще Ви припомня, че гр. Казанлък е 17 – ти по големина в България, а общината има над 80 хиляди жители и кметът има достатъчно въпроси да решава.

В заключение трябва да Ви кажа, че абсолютно вредно за Вас и за цялата общественост в гр. Казанлък е да продължавате с вашите пасквилни писания и най-вече да спрете да замесвате името на г-жа Галина Стоянова, която няма нищо общо с мен, нито с института и тъй като Вие досега работихте анонимно аз спокойно ще си напиша името под този материал.

Доц. д-р Георги Чаушев, Директор на Институт по розата и етеричномаслените култури, гр. Казанлък.

Направете го и Вие и излезте от анонимност. Вие много добре знаете, че анонимните писания не се приемат от никого.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram