Цигуларят Даниел Трингов прави номинация за Гинес утре на родна сцена

Искам за родния Казанлък да се чуе навсякъде по света, дори чрез Гинес!“, категоричен е цигуларят

 

Даниел Трингов на казанлъшка сцена утре ще направи номинация за книгата на Гинес за най-бързо изсвирване на цигулка на третата част на „Лятно време“ от „Годишните времена“ на Вивалди, наречена „Бурята“.

Досега е правен опит за подобна номинация но върху „Полета на бръмбара“ на Римски-Корсаков.

Непопулярно изпълнение на „Ръченица“ от сюитата „Тракийски танци“ на Петко Стайнов на цигулка, виолончело и пиано, е включено в програмата на утрешния концерт в залата на ДК „Арсенал“.

 

В родния Казанлък цигуларят Даниел Трингов се представя през последните няколко месеца с трети концерт.

След бурния успех на предходния в Художествената галерия, където дойдоха близо 400 зрители, утрешният е реверанс към благодарната местна публика. Повече от 15 години Трингов не е свирил у дома на сцена.

Изключително успешният дует между него и виолончелистката Сифей Уен, кято е гражданин на САЩ, но е с китайски произход, бе аплодиран от столичната публика в зала „България“ в края на април.

Освен творби от Вивалди, утре ще чуем и произведения на Бах, изпълнени от дуета Трингов-Уен със „Софийски солисти.

Даниел е последно поколение от небезизвестният артистичен род Трингови. Братът на дядо му е известният художник Константин Трингов, има родова връзка с фамилията на акад Петко Стайнов и далечна такава с Чудомир. Сестрата на Даниел-Рени Трингова-Караилиева е художничка.

Сцената събира Сифей и Даниел в Санта Моника, Лос Анджелис, съвместният им житейски маршрут минава през щатите, после  и през Европа. Родният град съвсем не е последна спирка, но е част от творческите им съвместни начинания.

За Казанлък и заради Казанлък, Даниел Трингов прави концертите-жестове, а чрез номинацията му за Гинес иска за родния му град да се чуе и то чрез изкуството на класическата музика.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram