Стаж и обучение за безработни младежи с пари от ЕС

Новата оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ ще стартира до края на юни със схема за заетост за безработни младежи. Програмата все още не е одобрена от Европейската комисия, затова средствата за изпълнението й ще са за сметка на националния бюджет, а впоследствие ще бъдат възстановявани.Схема „Младежка заетост“ е насочена към млади безработни до 29-годишна възраст, които ще получат възможност да участват в 6-месечни стажове или обучения на работното място при работодател, като възнаграждението им ще се покрива от оперативната програма. За схемата са предвидени общо 35 млн. лв., като тя ще се изпълнява до края на 2016 г. Очакванията на МТСП са за този период от нея да се възползват близо 8 000 млади безработни.Бенефициент по схемата ще бъде Агенцията по заетостта, като тя ще се реализира чрез бюрата по труда. След официалното обявяване на старта й бюрата ще започнат да приемат заявки както от безработните, така и от компаниите, които ще трябва да заявят свободните работни места, които предлагат. Документите ще се подават в най-близкото бюро по труда.
Очаква се първите стажове или обучения на работното място при работодател по програмата да започнат към началото на юли.
Изискване към безработните младежи е да имат подходящо професионално образование. Ако те не разполагат с такова ще могат да бъдат наети за провеждане на обучение по време на работа.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram