Цветан Стоянов спечели сребърен медал от Източно-европейския шампионат по шахмат

Бургас бе домакин на Източно-европейския шампионат по шахмат, който  се проведе от 17 до 19 юли.  Фигурите в залата на хотел „Приморец“ местиха близо 100 представители на  6 държави – Русия, Украйна, Турция, Испания, Чехия и България.
Това бе първото издание на  шампионата, който е част от мероприятията за отбелязване на „Бургас- Европейски град на спорта 2015″. Организаторите допуснаха до участие само шахматисти  с коефициент до 2200 – мъже, жени и деца. Игра се по Швейцарската система в 7 кръга.
ФМ Цветан Стоянов от Казанлък (макар и с година по-малък) завърши без загуба турнирното си участие в Шампионата на Източна Европа-рейтинг<2200 в Бургас, отстъпвайки само и единствено по едва четвърти допълнителен показател (с равен брой точки) на съотборничката си WFM Виктория Бухтеева. Цецко се класира втори от 96 участника (от 6 държави и едва трима със звания в турнира). След 7 кръга, ФМ Стоянов с 6 точки, 5 победи и две ремита е един от лидерите край морето. Никола Лазаров, Кирил Карталов, Калоян Тодоров, Валери и Стоян Стоянови загубиха от малкия казанлъчанин.
Цветан си подели по половин точка с Деян Димитров и руснака Андрей Березхков. Всъщност, сред 88 шахматисти от страната ни, ученикът от Казанлък е най-добре представилия се от България в Източна Европа след общо изиграни 324 партии в Бургас.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram