Царица Роза’97 изпраща съпруг-капитан на първия бг кораб към Антарктида

Първият български военен научно-изследователски кораб ще отплава от Варна към Антарктида на 27 декември, Стефановден, каза днес ръководителят на 31-та експедиция до Ледения континент проф. Христо Пимпирев.

Капитанът, който ще управлява кораба до шестия континент – кап.II ранг Николай Данаилов, е съпруг на казанлъчанката Радка Данаилова, която е носителка на короната на Царица Роза в родния си град през 1997 г.

Капитан Данаилов ще води екипаж от 26 души, сред които трима курсанти от Висшето военноморско училище във Варна. Очаква се плаването да продължи 4 месеца, като 40 дни ще отнеме достигането до остров Ливингстън. Данаилов допълни днес пред журналисти, че се очаква корабът да посрещне Нова година в Средиземно море. По думите му тържеството най-вероятно ще мине дори без чаша вино, тъй като плавателният съд е военен и на борда е недопустимо да се пие алкохол.

Радка и Николай Данаилови живеят във Варна, семейството има две деца. Радка е с бивша фамилия Тояганова и става Царица Роза ’97 на Казанлък. Тя е първата казанлъшка царица, която посещава Япония. Визитата се осъществява през следващата 1998 г. Оттогава традицията повелява избраната за царица да гостува на следващата година на Фукуяма – побратимения с Казанлък японски град.

Радка се увлича много сериозно по фотографията и редовно участва в казанлъшките фотосалони. Преди броени дни тя бе в родния град за откриването на Петия салон на казанлъшките фотографи, участвайки със свой кадер.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram