Хотелите в областта – празни

Ниска пълняемост отчитат хотелите в област Стара Загора, членуващи в Сдружението на ресторантьорите и хотелиерите (СХР), съобщи в интервю за БТА председателят му Вени Петрова. Тя каза, че едва 12 на сто е заетостта на хотелската база в областта.

Петрова обясни, че „основният проблем, с който се сблъскват хотелиерите и ресторантьорите, е липсата на кадри, а още по-трудно е да се намерят квалифицирани кадри. „Ние сме в много добър контакт с Агенцията по заетостта, които консултират всички фирми и правят всичко да ни помогнат да намерим хора, с които да работим, каза още председателят на СРХ.

В два хотела в областта са настанили около 60 украински бежанци, предимно жени и деца. Сумата от 40 лева, с които  Министерството на туризма ще подпомага хотелите, настанили бежанци, не е достатъчна и не покрива разходите. „Ние предлагаме закуска и минимум двустепенно меню за обяд и вечеря и нощувки, което се увеличава като стойност постоянно“, посочи Петрова. Тя уточни, че средната цена на нощувка в Стара Загора е 80 лева за двойна стая, но включва само закуска.

Всички заведения за хранене и развлечения в областта са отворили врати и работят на пълен капацитет от 1 април, когато отпаднаха противоепидемичните мерки в България. „Отчита се по-висока посещаемост на заведенията, но това, освен на отпадналите мерки, се дължи и на затоплянето на времето“, допълни Петрова.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram