Петролното ембарго не беше включено в петия пакет от санкции на ЕС срещу Русия

БРЮКСЕЛ, 7 април. /ТАСС/. Петролното ембарго срещу Русия не е включено в обсъждания пети пакет от санкции на ЕС, но външните министри на ЕС ще го разгледат на 11 април. Това заяви върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел при пристигането си на срещата на външните министри на НАТО.

„Петролното ембарго не е част от настоящия пакет от санкции, но министрите ще го разгледат в понеделник“, каза Борел. Коментирайки факта, че посланиците на ЕС не успяха да постигнат съгласие по петия пакет от санкции срещу Русия в сряда, той изрази надежда, че този блок от ограничения може да бъде приет „днес, поне утре“.

„Очаквам петият пакет от санкции да бъде окончателно одобрен първо от постоянните представители, а след това и от Съвета на външните министри <…>“, каза той. утре.

Борел припомни, че в края на тази седмица той ще посети Киев с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и се надява да обяви нов пакет от санкции по време на това посещение.

Говорейки за подкрепата за Украйна като цяло, Борел отбеляза, че украинският лидер Владимир „Зеленски има нужда от оръжия, ресурси, повече санкции и изолация на Русия“.

На 24 февруари Путин в отговор на молбата на лидерите на републиките на Донбас за помощ обяви специална военна операция в Украйна, целите на която са демилитаризация и денацификация на страната. ДНР и ЛНР започнаха операция за освобождаване на своите територии, които бяха под контрола на Киев. В отговор САЩ, ЕС и редица техни партньори наложиха икономически санкции срещу Русия.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram