„Хора изпреварили времето“

„Хора изпреварили времето“ е проект на Ротари България. Една от любопитните публикации е за видният казанлъшки фабрикант Генчо Стайнов.

Генчо Стайнов проектира и ръководи построяването на ВЕЦ „Енина“ (първата финансирана изцяло с български капитали електроцентрала у нас, която работи и до днес). Тя поставя начало на електрификацията на Казанлък (втория град след София), където на 1 януари 1914 г. в читалище „Искра“ светва първата електрическа крушка в града.

Стайнов разширява и текстилната фабрика „Братя Стайнови”, където за работниците осигурява безплатен стол, общежития, парк, басейн, амбулатория и други социални придобивки.
Създава метод за стрелба по самолети, който е патентован в САЩ, апарати за метеоизследвания. Прави проучвания на валежите в България и изследва поречията на Тунджа и Арда с оглед използването на хидроенергийните им ресурси.

ВЕЦ „Енина“ е най-голямото постижение на Генчо Стайнов. Тя е уникален модел за индустриално предприемачество. Електрическата централа е огромно за времето си строително постижение, което свидетелства за това, че местна инициатива, подкрепена от родолюбиви и предприемчиви българи, може да работи успешно.
За построяването й се събират общо 460 хиляди златни лева, като 200 хиляди от тях са на фамилията Стайнови. Голяма част от будните казанлъчани си купуват по 1 акция от акционерното дружество „Победа“, което изгражда електроцентралата. Впоследствие тази „златна акция“ осигурява безплатно електричество в домовете им.
Дружеството внася и необходимите електродвигатели за осъществяване на всички задвижвания във фабриките и занаятчийските работилници в Казанлък, проявили интерес към електрифицирането и заменили тогавашните си парни машини с електрически.

Щедър меценат (самият той е надарен художник и фотограф), Генчо Стайнов подпомага творчеството на художниците Дечко Узунов и Константин Щъркелов, на скулптора Иван Лазаров.
Личното му приятелство с Дечко Узунов довежда до един от най-сполучливо оформените павилиони – този на неговото дружество, на Първия мострен панаир в Пловдив през 1936 година.

Генчо Стайнов е член на Ротари клуб София от 1935 г.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram