Ден на Светите братя Кирил и Методий. Празнуват три казанлъшки училища

На 11 май църквата ни почита паметта на Светите братя Кирил и Методий. Имен ден празнуват всички, които носят имената Кирил, Кирилка, Киро, Кирчо, Методи, Методий.

Светският празник за Св. Св. Кирил и Методий бележи началото си през Възраждането и се свързва с училищните тържества, които са били организирани на 11 май. От 1863 г. 11 май се установява като църковен празник на Светите равноапостоли Кирил и Методий.

След Освобождението 11 май става общоучилищен празник на славянските първоучители. С въвеждането на Григорианския календар през 1916 г. празникът, отбелязван от държавата, вече се чества на 24 май.

На днешния 11-ти май патронен празник отбелязват три казанлъшки училища: ПГ по лека промишленост и туризъм; на ОУ” Кулата” и на СУ ”Екзарх Антим Първи

За своята работа, която значително ще повлияе на културното развитие на славяните, свети свети Кирил и Методий са наречени апостоли на славяните. На тях се дължи създаването на азбуката глаголица – първата азбука, която служи за писменост на старославянския език.

Солунските братя, както още са известни братята Кирил и Методий, са канонизирани като светци за превода и популяризирането на Библията на старобългарски език.

Той придобива популярност като църковнославянски език, но определен от най-големите слависти като български език. Това помага за разпространяване на християнството сред ранносредновековните славяноезични народи.

Титулувани са като равноапостоли и Славянски апостоли. На 30 декември 1980 г. с апостолическото послание Egregiae Virtutis, папа Йоан Павел II ги обявява за съпокровители на Европа. Православната църква ги почита и като едни от светите Седмочисленици заедно с техните ученици и последователи Климент, Наум, Ангеларий, Горазд и Сава.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram