Халил Летифов: Честите законови промени не винаги са най-доброто решение

„Честите законови промени не винаги са най-доброто решение. Те обаче не са отсега. Резултат от промените трябва да бъде намаляването на черната статистика – смърт на пътя и травматизъм на пътя. … И сега са достатъчно тежки наказанията, но по-важното е усещането за справедливост да бъде постигнато и хората да върнат доверието си в институциите“.

Това каза пред БНР депутатът от ДПС Халил Летифов, председател на транспортната комисия в Народното събрание, като коментира:

„Има внесени 4 внесени законопроекта за изменение и допълнение на Закона за движение по пътищата, които са в парламента и минаха през комисия на първо четене. Налагането на санкции, събирането на тези санкции, участието на местната власт в това и превенцията – това е важното“.

Той беше категоричен, че основно е създаването на усещане за справедливост при правораздаване след инциденти на пътя, предизвикани от водачи, употребили алкохол или дрога:

„Другото е засилването на контрола и превенцията, защото ние вървим след събитията. … Важно е нарушителят да знае, че няма да му се размине санкцията. Несъбирането на наложените санкции от електронните фишове, особено тези за превишена скорост, също е голям проблем, защото създава усещане за безнаказаност, с което трябва да се борим“.

По думите на депутата мерките, които се предприемат, трябва да започнат от обучението, превенцията, адекватно налагане на санкции, през размера на наказанията и тяхното прилагане.

Факти бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram