ХАЛИЛ ЛЕТИФОВ: Предизборната кампания трябва да бъде състезание на идеи, ценности и приоритети

✅ ПП ДПС е готова за предстоящите избори. Ние се готвим за тях, веднага щом приключат предишните

✅ ПП ДПС успяхме да поставим фокуса, че България не е само София

📝 Г-н Летифов, бяхте избран за зам.-председател на ПП ДПС. Как приемате това признание?

🎙– Това е наистина признание, но и отговорност. Приемам го и катовъзможност да работя още повече за програмата на ДПСи за интересите, както на нашите избиратели, така и на всички български граждани. Гледам на това и като на период, в който имаме да свършим още доста работа за благото на Родината ни.

📝 Каква е изборната готовност на ПП ДПС за предстоящия парламентарен вот, какви са основните ви цели и задачи?

🎙– Предстои ни година с изключително важни избори. Първо това са парламентарните избори, от които зависи колко бързо ще се развива нашата страна след тях. Вотът на гражданите ще начертае какъв ще бъде пътят, по който ще върви България след изборите. Затова и с декларация в Народното събрание при откриването на последната пленарна сесия призовахме българските граждани да участват активно в изборния процес, разумно и отговорно да се отнесат и към двата вида избори, които предстоят тази година. Те са изключително важни за нашата родина за доста дълъг период напред. Това е новият програмен период, при това в условия, в които и нашата страна, и целият свят все още преживяваме тежка пандемия. Без спор, тя се отрази на всяко семейство, много са и жертвите, които даде нашата страна. Това е следствие на организацията, защото за ефективността на предприетите мерки, можем да съдим по резултатите. За съжаление, те са печални.Предвид пандемията от COVID-19 и кризисните икономически резултати от нея, оттук насетне сме задължени да потърсим всички възможни инструменти, за да се възстановим по-бързо.На България е необходима Програма за ускорено и догонващо икономическо развитиеПовече от десетилетия сме членове на ЕС, но продължаваме да сме най-бедната страна-членка. Факт, с който ние от ДПС не можем и не искаме да се примирим. Ако страната ни желае наистина да е част от това по-богато семейство на ЕС, трябва да имаме догонващо икономическо развитие с поне два пъти по-висок икономически растеж. Решенията, които сега следва да се взимат, трябва да бъдат мислени в дългосрочен план, с нужните експертиза и мъдрост и гарантиране сигурността на всички български граждани от гледна точка на техните права, свободи, бюджет, успех и икономическа сигурност. В противен случай обричаме на бедност следващите 1-2 поколения.Както вече казах, пандемията нанесе и усили изключително много кризите, които съществуваха преди това. Тя ги подчерта, особено в сектор здравеопазване, за който ние не веднъж казвахме, че има нужда от сериозна реформа. Сега видяхме всички недъзи, подсилени и подложени на изпитание от коронавируса. От тази гледна точка, изборите ще бъдат изключително важни. Те ще трасират бъдещето пред нашата страна, както и моделите, по които ще се вземат решенията. Затова призовавам още веднъж всички български граждани да се отнесат отговорно и сериозно към изборите – те са важни за всички нас.

📝 Вече е ясна датата за предстоящите парламентарни избори, Вашият коментар за нея?

🎙– Първо бих искал да споделя, че е изчерпано времето на аритметическите мнозинства, които наблюдаваме през последните 10-11 години, и за които е видно, че са без ясна програма за развитие, без ясна перспектива и без цели. Те не дадоха резултат. Виждаме, че след 10 години управление на коалиционни правителства, доминирани от ПП ГЕРБ,България си остава най-бедната страна, с най-нисък авторитет на властовите институцииТова трябва да се промени. Имаме нужда най-напред да върнем доверието на хората към институциите, да върнем обратно нивото на диалог на тези институции. Не веднъж от ДПС сме казвали, че разрушаването на диалога и противопоставянето на институциите уронва техния престиж, както и доверието на гражданите към тях. Нещо, което днес можем само да констатираме като факт. Процесът по възстановяването на доверието ще бъде много дълъг и продължителен и ще изисква конкретни действия и усилия. Това е сериозен проблем. Не бива да бъде подценяван. Затова и предстоящите на 4 април избори са още по-важни.Що се отнася до избора на датата, това е правомощие на президентската институция. За нас всяка дата е дата, на която трябва да се проведат парламентарните избори. ДПС е готова. Ние се готвим за следващите избори веднага, щом приключат предишните. Единственото притеснение, което имаме, е свързано с пандемията. Надяваме се организацията на изборите и целия изборен процес да бъдат съобразени на първо място със здравето и живота на всички български граждани, както и на всички служебно ангажирани лица по време на парламентарните избори. Това е голямо изпитание. Задължение е на централната изпълнителна власт и на ЦИК да създадат необходимите протоколи и организация, за да протекат изборите по спокоен и сигурен начин.

📝 Вашите планове за протичането на предизборната кампания?

🎙– Винаги провеждаме своята кампания очи в очи, от врата на врата, изцяло в комуникация със своите избиратели. Разбира се, ще направим всичко възможно да проведем кампания, която отново да бъде близко до хората, но тя ще бъде съобразена с правилата, които важат за всички.Ще заложим на кампания, насочена изцяло към приоритетите, в които ние вярваме и искаме да се приемат и от другите политически партии. Тя ще бъде единствено и само в дебат за посоката и целите, които трябва да поеме страната ни в следващия период, в спор на идеи и основни приоритети.От ДПС не участваме в кампании с противопоставяне и ксенофобияНадяваме се, че дебатът ще бъде на нужното ниво, за да демонстрираме уважение към всички български граждани. Надявам се, че кампанията ще бъде състезание на идеи, ценности и приоритети, от които има огромна нужда и ние, и страната ни.По отношение на нашата програма, тя е готова. Основните акценти, които повтаряме и през последните 4 години, са: чиста храна, чиста вода, чиста енергия, включването на свободните активни граждани във вземането на управленските решения и участие в контрол по тяхното изпълнение. От миналата година тези наши приоритети станаха приоритети и на ЕК, и на ЕП. Затова се надявам, че около тях ще намерим допирна точка и с другите политически партии, ще получим подкрепа от по-широк кръг – и от политически групи, и от обществото. Положението на безтегловност и без посока не може да продължава. Трябва да дадем ясна перспектива пред страната и всички български граждани. Затова за нас тази кампания трябва да бъде състезание на идеи и приоритети, и да начертае ясни цели и графици за следващия период.

📝 На този етап социологията предвижда, че съставянето на следващото правителство ще се базира на компромиси. Какъв компромис е готова да направи ПП ДПС, обсъждате ли партньорства, още повече, че в публичното пространство се говори за „топла връзка“ с БСП?

🎙– ДПС има изключително богата партньорска култура. За нас коалиционен партньор са тези, с които споделяме общи ценности. Ако залагаме отново на аритметически мнозинства на тези избори и след тях, това буди притеснение за подхода към сериозността на реалността в България. Затовапризоваваме да не се говори кой с кого, а каква програма се изготвякакви приоритети и какви цели ще си постави следващото управлението, каквото и да е то. Не е най-важното ДПС да влезе във властта. Ние показахме 10 години, че можем да сме достатъчно ефективни и в опозиция. И отново подчертавам, че тези аритметически мнозинства не дадоха резултат. Напротив, виждаме разрушен авторитет на институциите и последна по икономически ръст в ЕС страна и нация вследствие на близо 11-годишно управление на коалиционни правителства, доминирани от ПП ГЕРБ. Това е факт. Въпросът е от тук насетне какво се случва, за да променим тази статистика.Затова е изключително важно да се говори за идеи, цели и програми. Партньорствата да бъдат изцяло на принципна основа за постигане на резултати. Ние наблягаме на нашата Програма и апелираме партньорските отношения да бъдат на база ценности и приоритети. Ние отиваме на избори с нашите си листи, с представителите на ДПС, а кой с кого и как ще си говори, ще кажат българските избиратели след вота. Коалиции, преди да видим какво са решили българските граждани, са несъстоятелни.По отношение на предварителните сметки и социологически проучвания, те винаги са част от политическия пейзаж. Но в крайна сметка не веднъж сме виждали едни предположения, а други резултати.

📝 Вашата равносметка досега за работата Ви като народен представител в 44-ото Народно събрание?

🎙– Това бе нелек мандат за Народното събрание, но народните представители от ДПС сме положили усилия да чуваме посланията и проблемите, които българските граждани поставят пред нас.Никога не сме прекъсвали комуникацията, както и отворените срещис различни политически групи, с различни прослойки на обществото от различен етнически и религиозен характер. Чували сме техните послания, въпроси, откликвали сме. Смятам, че и с колегите от общинската и областната структура на ДПС, и с кметовете на общини, сме успели да свършим не малко работа, за да решим част от поставените въпроси.Има още много задачи и нерешени казуси по отделните населени места, носчитам, че дадохме добър тласък. Свършихме доста работаи успяхме да поставим фокуса, че България не е само София. Надявам се, че съвместно с кметовете, общинските администрации, общинските съвети, заедно с централната власт и отделните институции ще имаме добра комуникация, за да може по-лесно да намираме решения на поставените от гражданите проблеми. В годините това се оказва една успешна практика… Убеден съм и вярвам, че с екипа на Областния съвет на ДПС, на общинските ни организации, на всички наши представители в местната власт и с добра екипна работа ще изпълним повечето поставени задачи.

(Интервю на Радослава Рашева – вестник “Национална бизнес поща”)

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram