Халил Летифов: Изнервеността на Радев няма място в политиката

Да имаш съмнения за това коя е родината на Мустафа Карадайъ и българските турци е тежко непознаване на историята Българите заедно, независимо от етноса, преодоляха тежките времена преди 1989.

 Това заяви депутатът от ДПС Халил Летифов пред БНТ за вчерашната реплика на президента Румен Радев към лидера на ДПС – коя е неговата Родина-майка. Разговорът тръгна още от напускането на Карадайъ на КСНС като причината беше гражданството на Кирил Петков, поставено на самия КСНС, което е било тема извън дневния ред, обясни Летифов.

„Тази изнервеност на Румен Радев за мен е необяснима и няма място в политиката“, категоричен бе народният представител.

„Заради закона попитахме за канадското гражданство на Кирил Петков. Не може да се прокламира промяна и законност, а да не спазваме Конституцията. Няма нищо лично към Кирил Петков“, съобщи Летифов.
Не разбирам тази изнервеност, която демонстрира президентът Радев вчера. Да имаш съмнения коя е родината на г-н Карадайъ и всички турци и мюсюлмани е тежко непознаване на ситуацията на самия български народ. Българският народ преодоля заедно тези мрачни времена отпреди 1989 г. За нас тази тема е изключително чувствителна и никой не може да поставя под съмнения лоялността и любовта на всички етнически групи към нашата родина България, посочи Летифов.

На въпроса защо е важно да се знае има ли един министър двойно гражданство, депутатът от ДПС отговори, че това е заради законът, който повелява категорично и важи за всички български граждани.

Нямаме нищо лично към министър Петков, става въпрос само за спазването на закона, подчерта Летифов.

Той допълни, че анти-ДПС риторика има не от днес и вчера, а през последните 25 години. Само че тази анти-ДПС риторика няма да реши кризите, включително и политическата, която ние виждаме, убеден е депутатът от ДПС. Ако тези консултации имаха за цел най-малкото да произведат възстановен диалог, шанс за съставяне на правителство, по този начин този шанс бива торпилиран и надеждите за съставяне на правителство всъщност клонят към нула. Това е видимият резултат за политическото лицемерие, за което ние говорим, допълни Летифов.

Относно необходимостта от актуализация на бюджета, той коментира, че ДПС ще участва активно в обсъжданията, тъй като определено има нужда да се прегледат финансите.

След съставената комисия от НС вчера, ще има вече нормална работа по бюджета. Но ние празен чек да подпишем и да не се ясни къде отиват тези разходи – ние няма да се съгласим, категоричен е депутатът от ДПС. По темата дали е възможно съставяне на правителство, Летифов изтъкна три важни акцента: – нуждата от редовно правителство, което да поеме своята отговорност и да се справи с кризите, които ще се усилват; – чисто математически – конструктивният елемент, който към този момент не е особено обещаващ; – не на последно място – ако тези втори консултации имаха за цел да възстановят диалога и наистина да се потърси това решение, което е важно за страната, всъщност резултатът е съвсем различен. 

Очакваме да видим какво ще е поведението на парламентарните групи в НС след завъртането на рулетката, допълни Летифов.

Нормалността в политиката отсъства категорично – виждаме едно противопоставяне с език на омразата и поставяне на едни разделителни линии в българското общество, от които ние категорично нямаме нужда, каза в заключение депутатът от ДПС.

Източник: Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram