Фотографиите на Антип Обущаров от Шипка на „Шипка“ 6

Ретроспективната изложба „100 години назад с фотографиите на Антип Коев Обущаров“ представя 106 от снимките на фотографа, а в една от залите на СБХ на ул. „Шипка“ 6 в столицата бе представен и албумът му с 226 фотографии.

Фотографските стъклени плаки на Антип Обущаров (1888 – 1942) са съхранили образи от ежедневието в село Шипка и Казанлъшкия край от периода 1906 – 1931 г.

Плаките са били 75 години в ателието на Антип, а сега са дарени от наследниците му на етнографския музей Чирпанлиева къща към читалище „Светлина“ 1906 в Шипка в края на 90-те години, но едва сега те са представени в изложба.

Текстовете към експозицията и в албума са написани от Гинка Хаджиева, Николай Трейман, Петя Големинова и Александър Иванов.

„Очарова ме човекът и фотографът Антип с подхода си на снимане, близо до хората и тяхното всекидневие. Също несгодите и трагизмът на войната и нейното човешко лице… Той за четвърт век е натрупал огромен за времето си архив, който за съжаление е разпилян по различни причини, но най-вече от безхаберие за значимост“, сподели ф.х. Александър Иванов.

„Сто години назад с фотографиите на Антип Коев Обущаров“ в галерията на ул. „Шипка“ 6 в София ще може да бъде разгледана до 30 април. 

БНР

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram