„Философ на утешението“ реди изложба в „Дечко Узунов“

Самостоятелна изложба на българския художник Иван Нинов, озаглавена „Това не може да се постигне“, ще бъде открита във филиала на Художествена галерия Казанлък къща музей „Дечко Узунов“ на 14 юли от 18:00 часа. Това съобщават организаторите от културния институт. Изложбата се реализира в партньорство с галерия Grafikart.

Иван Нинов е роден на 19 август 1946 година във варненското село Цонево. Завършва Художествената гимназия в София и участва в почти всички художествени изложби в страната, както и в представителни изложби на българска графика в САЩ, Франция, Норвегия, Германия, Аржентина. Авторът работи в сферата на графиката – суха игла, литография и фотолитография, на рисунката – креда, темпера, както и на живописта – акварел, масло. Творби на художника са включени в международни биеналета и представителни изложби на българското изобразително изкуство в Белград, Будапеща, Ибиса, Канагава, Краков, Лодз, Любляна, Токио, Ужице, Фрехен и др. Негови произведения са излагани още в САЩ, Аржентина, Мексико, Германия, Норвегия, Русия, Унгария и на престижния Есенен салон в Париж. Негови произведения има и в Конгресната библиотека във Вашингтон, в колекция „Лудвиг” в Кьолн, Германия, в галерии в Полша и Япония, както и в множество частни колекции.

„За Иван Нинов казват, че е останал самотник в българското изкуство. Устоял на натиска на няколко различни исторически епохи художник, в работата си се утвърждава като философ на утешението“, посочват от галерията. Професор Чавдар Славов го определя като „рицар на суровата истина“ и никъде това не е така ярко видимо, както в собствените му творби. 

В детството си авторът е вдъхновен от полетата и реката край Провадия, от ръцете на дядо си и големия стар орех в градината. Нинов открива авторската, преживяната рисунка, която е в основата на всичко, излизащо и до днес изпод ръцете му.

Организаторите определят творчеството на художника като „урок по мъдрост“. Зрителят е свидетел на чистата зрялост на творбите му, в които метафоричното тълкуване на формата придава нова гледна точка към обикновените неща от натурата. Според организаторите неговото ненатрапчиво присъствие изненадва с монументална изява върху графичния лист и в картините му липсва претенцията на многословната образност. „Творбите на Иван Нинов са изява на осмисленото битие, през което художникът преминава далеч от публичната показност, понякога наивен, но винаги с поглед върху суровата истина“, посочват от Художествена галерия – Казанлък.  

Куратор на проекта е Албена Димитрова.

Изложбата ще остане отворена за посетители до 6 ноември.

БТА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram