Филм разказва за Екофеста на Копринка

Пореден филм бе се създаден за доброволците на Младежки център за развитие-Взаимопомощ и проект „Екологично развитие III“. Лентата разказва за Ееко фестивала Копринка 2013 г. Автор е доброволката от Словакия Владимира Храдецка , която е професионален оператор и монтажист. Тя участва в проекта и фестивала през 2013 г. Филмът показва Казанлък и работата на доброволците от нейната гледа точка. Очаква се скоро и нейният филм за концертите „Малка сцена“, провели се на еко феста през миналата година на младежката организация под запазената марка в Патентното дружество. По време на еко проекта бяха създадени и късометражните филми „Светло бъдеще“, „Обрат“, „Това съм АЗ“, „Таралеж“, „Щастливи ръце“ и „Ястие“, които бяха представени в специална вечер с присъствието на Директора на Италианския културен институт в България. В него участваха 14 доброволци от Италия, Словакия и Полша, които по време на еко фестивал Копринка 2013 г. поканиха европейски доброволци от цяла България да участват в него.
За петдневния еко фестивал Копринка 2013 г. младежката организация спечели от Община Казанлък второ място в „ Най-добра младежка инициатива за 2013 г.“ Идеята за провеждане на посочената награда, излъчена от Община Казанлък е на Младежки център за развитие-Взаимопомощ, датираща още от края на 2011 г., когато сегашният председател на организацията Мария Славова участва във връчването на такива награди за младежки дейности в град Кардиф, Уелс.
Създаването на филми с еконасоченост не е новост за „Взаимопомощ“ . През 2012 г. Бе създаден филм от четири части за доброволците на „Взаимопомощ“ по проект „Екологично развитие две“, като същите бяха излъчвани на няколко пъти в национален ефир. Отделно от това, по проекта доброволците от Македония, Унгария, Полша, Словакия, Литва и Латвия създадоха още два еко филма с наименование „Не пропилявайте живота си“ и с участието на Борис Керанов и други представители на МОС-Казанлък, както и „Пътуването на една бутилка“.Трилогията проекти получи още две награди специален приз на журито от национална кампания «Зелена България» на МОСВ-декември 2011 г. и специален приз на журито от национален конкурс «Обичам прородата и аз участвам» на МОСВ-декември 2012 г.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram