ФАКТ! Галина Стоянова не напуснала Стефан Дамянов по настояване на ГЕРБ

Днешната кметица предпочела да служи на Дамянов вместо на партията си през 2009 г.

Когато Галина Стоянова пребивава на длъжността „административен секретар“ на Община Казанлък от 2007 до 2009 г., ръководството на ГЕРБ в Казанлък, начело с председателя Иван Кьосев тогава, взима решение, основано на политическия морал, с което иска оттеглянето на гербаджийските кадри от местната изпълнителна власт. Причината е недоволството на местната структура на ГЕРБ от работата на кмета Стефан Дамянов. Решението е подписано от цялото ръководство на герберите от Казанлък. Кьосев и колегите му настояват кадрите им да се дистанцират от Дамянов. В този момент единственият представител на ГЕРБ в екипа на кмета е…Галина Стоянова-административен секретар.

Призивът на Иван Кьосев и видни казанлъшки гербери е отправен очевидно към Стоянова и се случва малко преди нейното назначаване за зам.областен управител. Въпросният апел минава покрай ушите на Стоянова, защото тя не напуска с политически морал общината в знак на съпричастност към недоволството на съпартийците й от работата на началника й-кметът Стефан Дамянов. Тя се спотайва още известно време на служба покрай кмета, няма и помен от намерение да се оттегли, заради същия този изискуем политическия морал. Започва говоренето за номинации за зам.областен управител, спрягат се имената на Иван Кьосев, Велик Димитров и Галина Стоянова. По-късно от думите на тогавашния депутат Емил Караниколов се разбира, че именно той я е препоръчал за поста.

Ако е била сигурна Стоянова, че ще се превъплъти от административен секратар в зам.областен управител, защо не е напуснала Община Казанлък и кмета й, за да покаже единомислие със съпартийците си, открито посочващи, че  Дамянов води лоша управленска политика? Към която тя принадлежи, участва и е активен изпълнител. Екипът на кмета съставлява заместниците му и административния секретар.

Ако не е била сигурна, че ще се „спаси“ на пост в Областната управа, защо, заради единия политически морал и достойна прнадлежност към ГЕРБ и неговите решения, не се е разграничила от кмета? Защо е избрала тихомълком да прелети към Стара Загора, без да изради отношение към становището на пратийните й другари спрямо Дамянов?

Отговори могат да се потърсят в поведението й след 2011 г., като се разгледат поредица от фрагменти от нейната работа и взаимоотошения с определени хора, небезизвестни за гражданството.

За това, че цялото ръководство на ГЕРБ се дистанцира от Дамянов, с едно изключение-членът на Бойкоборисовата партия-Г.Стоянова, напомня интервю на експарламентариста Емил Караниколов, дадено на казанлъшката топ журналистка Деляна Бобева от Дарик, през март 2011 г. Интервюто е по повод наследничката на поста на административния секретар Стоянова, Рада Гоцкова. И тя като предшественичката си не се вслуша в идеята на ГЕРБ да не се приемат длъжности в администрацията на Дамянов, и се оказа със свалено доверие от партията.

Емил Караниколов пред Деляна Бобева:

„… за това, че ГЕРБ е недоволен от политиката, която провежда кметът Стефан Дамянов, затова изтегляме своите хора от всички ръководни постове. И ако се оваканти такова място, то ние няма да предлагаме свои хора за него. Към тогавашния момент единственият, който бе на ръководен пост бе Галина Стоянова- сега зам. областен управител. Но впоследствие тя бе оттеглена. Идеята бе да покажем, че не сме доволни от политиката на кмета на града, затова няма и да излъчваме свои хора за управлението. Госпожа Гоцкова обаче не изпълни това решение на ГЕРБ.

Това, което аз казвам, то е документирано. Излъчено е в местната телевизия, в медиите. Това, че човек решава да участва някъде, в противовес на онова, което е подписал, означава, че той не изпълнява решенията, които е взела една партия. Второ – тя беше назначена там, защото бе член на ръководството на партия ГЕРБ, а не защото е била най- добрия кандидат.

– Но тя е назначена с конкурс?

– Конкурсите в тази община се правят за определени хора. Те се правят тогава, когато се появи подходящият човек. Моето място в общината е вакантно / бел. автора – Караниколов преди да стане депутат бе зам. кмет по финансите в община Казанлък/, защото не се е появил подходящият човек, който да бъде назначен. Местата в община Казанлък, които са конкурсни се обявяват тогава, когато се появи подходящият човек.

– От всичко това, което казвате означава ли, че партия ГЕРБ вече си е направила или ще си направи своите поуки и това, което казвате – за конкурсите, за секретаря на Общината, за да не се случва повече, ако вие спечелите местната власт в Казанлък? Защото излиза, че и за кмета е много важно какъв ще му е секретарят.

– Винаги съм твърдял, че най- важният човек в една община след кмета, е секретарят. По много причини. Това е човекът, който отговоря за транспорта, ЕСГРАОН, за назначенията в администрацията, за политическите партии, за политическите контакти на кмета, които стават чрез секретаря. Той работи с всички държавни институции, от името на кмета внася всички предложения в Общинския съвет.“

Защо Стефан Дамянов толкова упорито е провеждал два конкурс за секретар и все е избирал герберки на уж неважния пост?

Защо съпартийките Стоянова и Гоцкова не се разбраха, когато първата стана кмет, а втората излезе в болнични за дълго време, преди да си смени местоработата?

Защо Емил Караниколов, Иван Кьосев, Велик Димитров, Теменужка Папазова и други, все върли противници на политиката и управлението на Дамянов, днес са в далечната периферия на ГЕРБ?

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram