Учреден бе консултативният съвет към кмета на Община Казанлък

Мисията на съветът е:

“Сплотяване на Казанлъшката общност на базата на информирано гражданско познание за управленските процеси и равноправна партньорска връзка между местната власт и гражданите на община Казанлък.”

През последния месец и половина г-жа Стоянова проведе срещи във всички населени места, както и четирите квартала на града, и представи програмата си за управление за следващия мандат. В края на всяко събрание бяха избирани по трима души за членове на Консултативния съвет.

Събранието бе в зала “Иван Милев”, където и за пръв път бе представена изложбата на възпитаниците от 9 “б” на ПГ “Иван Хаджиенов” – “Градски метаморфози”. 

На учредителното събрание присъстваха както почетни граждани на града така и изявени личности, които с професионалния си успех и талант създават имиджа на Казанлък. Сред тях бяха: 

Владимир Спасов със своя принос към инвестирането, Цветан Крачев спомагащ за развитието на културата, Христо Карастоянов – художествен ръководител на “Арсенал”, отличен с орден на Япония, Едро Едрев- лютиер, Теодоси Теодосиев – или учителят Тео- генератор на мозъци в сферата на физиката, Петър Тренчев – шахматист и състезател, Иван Ничев – кинорежисьор, преподавател в НАТФИЗ, награден с орден “Стара планина”, проф. д-р Петко Петков – преподавател в Историческия факултет на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, Христо Янев – футболист, старши треньор на ЦСКА, Проф. Бъчваров – доктор по квантова електроника, Наталия Киселова- преподавател в Софийския Университет и съветник на Президента, Марин Добрев – изкуствовед.

Модератор на събитието бе Татяна Буруджиева- както я описа кметът на Казаналък – “тя е повече от политик, тя е социолог, доцент в СУ и депутат.” Госпожа Буруджиева благодари за оказаната ѝ чест да бъде на това “уникално събитие, което е най-високото достижение на демокрацията, да се вслушаме в гласа на гражданите.” След това тя даде думата на Теодоси Теодосиев, който от своя страна подчерта пред всички присъстващи, че имат привилегията да участват в един мозъчен тръст или тръст на съвестта.

Наталия Киселова сподели, че от нас зависи в какво населено място ще живеем и, че учредяването на този съвет е първата стъпка към постигането на целта.

В диалога отново се включи г-жа Буруджиева като не скри надеждата си този проект да бъде припознат и от другите общини, защото смята, че хората са тези, които придават легитимност на политическите решения. Предложи да бъде направена страница, на която да се качват всички обсъждания и решения и наистина да има обратна връзка между обществото и местната власт. 

Госпожа Стоянова с радост отбеляза, че Казанлък има много успели хора и нито един от тях не е забравил града си. Сподели и, че всеки един е различен и затова е безценен. Не скри и гордостта си от думите на г-жа Ничева “колко много училища имате в града”. “Има, защото Казанлък се развива, жив е и има многообразие”- отговори кметът.

Като всеки съвет така и този трябва да има свой ръководен орган. За председател бе избрана Цветолина Цветкова, за заместници Минчо Байков и Мария Стефанова.

Три са основните задачи до края на годината, които стоят пред съвета:

– Решение дали Бузлуджа да бъде стопанисван от Общината;

– избор за справедлива  формула за такса смет;

– сигурността и опазване на обществения ред на територията на Общината.

Първата опознавателна среща е насрочена за 25.03, на нея ще присъства и Парламентарната комисия за прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество. 

В края на събранието новоизбраният председател каза, че една стабилна пирамида се държи на силна основа, а силната основа на съвета вече е поставена.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram