Учители от Стара Загора искат промени в законодателството и по-високи зааплати

Учителите да получават по 10 работни заплати при пенсиониране. Това е едно от предложенията на Синдиката на българските учители. Предложенията са свързани с промени в закона за училищното и предучилищно образование и ще бъдат връчени на всички депутати от Старозагорски избирателен район, съобщи Дарик. Учителите предлагат още да се ограничи броят на частните училища и детски градини, да се увеличат заплатите на учителите, както и да се въведе мандатност за длъжността директор. Това каза председателят на Синдиката на учителите в Стара Загора Иван Поров, уточнява Дарик.
й допълни, че трябва да се промени името на закона за предучилищното и училищното образование, като към него се прибави и възпитание, а основното образование да бъде не до седми, а до осми или девети клас.Учителите не приемат пълното ликвидиране на помощните училища. Според тях децата със специални образователни потребности трябва да бъдат най-много по две в група в детската градина и по едно в клас.
Учителите настояват и за увеличение на работната заплата. Според тях тя трябва да бъде с около 30% над средната работна заплата за страната.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram