Училището в село Дълбоки даде шанс на родители да получат образование по проект

„Отново на училище“ – така е озаглавен проектът по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“, по който в ОУ „Иван Мирчев“ в старозагорското село Дълбоки на 87 възрастни лица се предоставя възможност за ограмотяване.

Той дава шанс за реинтегриране в образователната система на лица, навършили 16 години, отпаднали от училище и/или без основно образование.

Учебните занятия ще приключат в началото на юли за лицата, обучаващи се в 5, 6 и 7 клас. Предстоят да бъдат насрочени изпити, а за обхванатите в начален курс обучението продължава до 2 октомври. В процеса са ангажирани 8 преподаватели от това учебно заведение и от населени места в община Стара Загора.

Всички участници в проекта на училището в Дълбоки са родители на наши ученици, обяснява директорът Жанета Донева. Те са от селата Дълбоки, Хрищене, Братя Кунчеви, Оряховица, Горно Ботево и град Стара Загора. Часовете за възрастните започват всеки ден от 15:30 часа и продължават 6 часа, както е по график.

Проектът е иницииран, за да посрещне някои от посочените проблеми в Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността (2014 – 2020). Тя е от решаващо значение за развитието на личността и повишаване на способността за учене през целия живот, което да направи всеки пълноценен участник в обществения живот. Грамотността е фактор за повишаването на производителността на населението в трудоспособна възраст, което води от една страна до икономически растеж, а от друга до подобряване на социално-икономическите фактори.

Сред целите са преодоляване на негативните последиците от ниските равнища на грамотност, които от своя страна резултират в ограничени възможности за заетост, бедност, неравенство в здравеопазването, ограничено социално и политическо участие.

Датата  на приключване на проекта по Процедурата „ОГРАМОТЯВАНЕ НА ВЪЗРАСТНИ – 2“ е 01.08.2023 г. Предоставяните средства са в размер на 362 545.12 лв.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram