Учени от Рим се включват в траколожката конференция в Казанлък

Тазгодишната научна конференция „Проблеми и проучвания на тракийската култура” ще бъде посетена и от двама италиански учени д-р Консуело Манетта и Джан Пауло Лульо, заедно в колектив с Даниела Стоянова, представители съответно на Университета „Тор Фергатта” в Рим и СУ „Св. Климент Охридски”.  Темата на техния доклад е „Нови данни за архитектурата и стенописите в саркофаговидната камера в могила Оструша. Това съобщи агенция „Фокус“, цитирайки археологът от казанлъшкия музей „Искра” Красимира Стефанова.

Проф. Николай Овчаров участва в конференцията с доклада „Раннохристиянските базилики и проучванията на Перперикон”, заедно с д-р Здравко Димитров като представители на Археологическия институт и музей при БАН.

„Винаги подреждаме програмата на конференцията тематично – свързана с архитектурата, проучването на некрополите, нумизматиката, отделяме място и за консервация и реставрация, както и на археологическите теренни обхождания, свързани с Археологическата карта на казанлъшкия район”, пояснява Стефанова за агенция „Фокус“.

Доц. Георги Нихризов и Юлия Цветкова ще представят нови данни за селищното развитие на Казанлъшката котловина през първото хилядолетие преди Христа. В конференцията ще участва и доайенът Мария Чичикова, тя ще представи „Могила 2 от некропола на Севтополис”. Диана Димитрова от Археологически институт и музей при БАН ще представи „Съоръжението в Донкова могила – надгробие или храм на слънцето”. Михаела Йорданова от СУ ще представи „Стенописната композиция в купола на Казанлъшката гробница – нови възможности за интерпретация и идейни връзки”. Други теми в конференцията са „ Накити от музеите в Северозападна България” с автор Мирослав Марков, „Почистване на мраморната пластика на ИМ „Искра” на доц.д-р Георги Мавров, „Техники на производство на сребърни канички от Тракия” с автор д-р Руслан Стойчев, „Нумизматичното богатство на Казанлъшкия район” на Камен Димитров и Мариана Минкова от Старозагорския музей – „За някои нови монетни находки от Казанлъшко”. Принос към работата на конференцията има и проф. Иван Танев с доклада си „Данни за ранната история на село Търничене”. Силвия Зарева от Института по тракология ще представи „Варварските нашествия на Балканите от Анастасий Първи до Тиберий Константин и отражението им върху обществото”. „Всяка година срещите са много интересни и полезни, надявам се така да бъде на деветото издание на конференцията”, коментира Красимира Стефанова за „Фокус“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram