Учениците на Елена Юлиянова с концерти в Кипър, поздравиха българската общност за националния празник

В навечерието на националния празник Трети март, талантливи казанлъшки пианисти, ученици в музикалните паралелки в СУ „Екзарх Антим І” и възпитаници на ШИ „Емануил Манолов” при НЧ „Искра – 1860”, от клавирния клас на Елена Юлиянова, участваха в два концерта в Кипър.

Христиана Харалампиева, Дамян Стоев, Екатерина Димитрова и Тома Вълков поздравиха българската общност в концерт на децата-лауреати на Петия международен конкурс „Андрей Стоянов”, посветен на националния празник на България.

На 27 февруари в зала „Кастелиотиса” в Никозия се състоя концерта на лауреатите. Конкурсът, носещ името на пианиста, педагога, композитора, философа, музикалния критик и теоретик Андрей Стоянов се провежда ежегодно в България, като има за цел да популяризира композиторското наследство на пианиста.

На заключителния гала концерт на победителите на конкурса бе обявена и голямата награда – покана към избраните от международното жури пианисти за участие в два концерта в Република Кипър, в градовете Никозия и Пафос от 27 февруари до 3 март 2019 година. Поканата дойде като заслужен комплимент към възпитаниците на Елена Юлиянова от д-р Галина Димова – Георгиева, член на международното жури и представител на град Пафос, Кипър.

Културната проява в Никозия бе посветена на Националния празник на България, 3-ти март и се проведе под егидата на Посолството на Република България в Кипър. Концертът бе открит от посланик  г-н Любомир Тодоров, който в приветственото си слово поздрави както децата таланти, като им пожела много успехи занапред, така и д-р Галина Димова, български пианист, живееща в Кипър, за инициативата и организирането на концерта.

Многобройната публика аплодира талантливите деца, които с артистично майсторство показаха красотата на клавирната музика с изпълненията на  произведения от световна класическа литература и прекрасните пиеси на българските композитори.

На събитието присъстваха представители на българската общност, културни и образователни дейци и кипърски граждани.

С голям успех концертът беше повторен и в град Пафос, на 1-ви март в залата на Музикалния лицей  „Архиепископ Макариос III”.

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram