Учебна тренировка в областната администрация

В Областна администрация се проведе щабна тренировка за изпълнение на Областния план за защита при бедствия на Областния управител на област Стара Загора. В Щаба, сформиран през месец януари със заповед на Областния управител Недялко Недялков, участват директори и представители на различни институции и кметове на населени места. Тема на тренировката бе „Действия на Щаба за изпълнение на Областния план за защита при бедствия, единната спасителна система и щабовете на кметовете на община в област Стара Загора, при усложнена зимна обстановка“.

Заместник областният управител Димитър Драчев постави пред участниците в учебната тренировка примери на усложнена зимна обстановка и бедстващо население, за които присъстващите представиха възможни решения.

Постигната бе много добра координация между Щаба на Областния управител и Щабовете на кметовете на общини. Представители, началници и директори на ОУ ПБЗН, ОД МВР, Областно пътно управление, Областен отдел контролна дейност – ДАИ, РЗИ, ЦСМП, ЕВН, В и К, БЧК, РИО и други представиха доклади, в които бяха дадени решения на конкретни задания при ситуации на кризи. Всички те заявиха, че имат необходимата подготовка, оборудване и техника за справяне с инциденти и бедствия.

От първи ноември въвеждаме постоянни дежурства на всички проходи, съобщи по време на срещата Петър Николов – директор на Областно пътно управление. Предстои да бъде извършена комплексна проверка на специализираната техника за зимно поддържане на републиканската и общинските пътни мрежи. Началникът на инспектората по образование Татяна Димитрова оповести, че всички 41 училища в областта имат осигурено гориво и са в режим на готовност за посрещане на зимния сезон. С 8 моторни машини, снегоходки, генератори и дори с хеликоптер разполага австрийската компания ЕВН.

„Считам, че проведената щабна тренировка постигна целта си за осъществяване на по-добра координация и взаимодействие между членовете на Областния щаб и общинските щабове за изпълнение на плановете за защита при бедствия и екипите от единната спасителна система“ – заключи Димитър Драчев. След проведения разбор на тренировката, заместник областният управител пожела успех на присъстващите и изрази увереност за ползотворна работа.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram