Удължиха срока на помощите за първокласниците до 15 октомври

408 молби за отпускане на еднократна парична помощ за семействата с първокласници са подадени в Дирекцията за социално подпомагане, само от жители на казанлъшка община. Отказана е само една от тях, заради по-висок доход, заявиха от Дирекцията. 112 са молбите, пристигнали от Община
Павел баня.
Размерът на помощта и тази година е 250 лева. Право да я получат имат семействата, чиито деца са записани за първи път в първи клас на държавно или общинско училище. Необходимо условие е средномесечният доход на член от семейството за предходните 12 месеца преди подаване на
молба-декларацията да е по-нисък или равен на 350 лева. Този доходен критерий не се изисква за деца с трайни увреждания, деца с един жив родител и деца, настанени в приемни семейства и в семейство на роднини или близки.
Семейства, който са получили еднократна помощ за първокласници, но децата им не посещават училище, ще трябва да възстановят сумите.
Крайният срок за подаване на документи е удължен до 15 октомври. Освен молба – декларация по образец, се прилагат още удостоверение за брутните месечни доходи на семейството за предходните 12 месеца, спрямо месеца на подаване на молбата, както и удостоверение, че детето е записано в първи клас, издадено от съответното училище.
В случай на дете, настанено в семейство на роднини, близки или в приемни семейства, се изисква и копие от заповедта на директора на съответната дирекция „Социално подпомагане“ или решението на съда за това настаняване. За справка при кандидатстването за помощите се представя и акта за раждане на детето и личната карта на родителя. При необходимост, според конкретния случай, се изискват и други документи, допълват от дирекцията.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram