Тържествен молебен, водосвет и изложба за Съединението

С отслужването на тържествен молебен и водосвет за благоденствието на българския народ в храма Св. Йоан Предтеча“ в неделя ще бъдат отбелязани 130 години от Съединението. От 11.30 часа започва програмата, като в нея ще вземат участие църковения хор при катедрален храм „Св. Йоан Предтеча“ и самодейци на НЧ „Братство“ село Енина. Празникът е повод за поредно гостуване на изложба „БЪЛГАРСКОТО СЪЕДИНЕНИЕ В ИЗКУСТВОТО”.
Тя е реализирана от Регионален исторически музей – Пловдив и ще бъде експонирана на витрината на Културно-информационния център – ул. „Искра” № 4.
Събитията от есента на 1885 г. и техните герои намират отражение в произведенията на българското графично, живописно и декоративно изкуство, на литературното и драматургично творчество, а военните победи звучат във войнишките песни и маршове. Съединението става тема в произведенията на големите ни художници и писатели – Георги Данчов, Николай Павлович, Иван Вазов. Самите те – участници и наблюдатели на събитията, подтиквани от родолюбива вътрешна потребност, ни оставят забележителни образци от портрети, алегории и образи.
До неделя в Художествената галерия в Казанлък може да бъде разгледана и юбилейната ретроспективна изложба на Данаил Аврамов, която показва близо 40 творби от колекциите на Художествена галерия – Казанлък, Галерия „Инджов” – Пловдив и частни колекционери.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram