Тържествено отбелязване на празника на Втора механизирана бригада в Стара Загора

С ритуал за откриване на паметна плоча на Осма пехотна Тунджанска дивизия и Втора мотострелкова дивизия тази сутрин започнаха тържествата по повод празника на Втора механизирана бригада в Стара Загора, съобщиха от пресцентъра на старазагорската община.

Кметът на града Живко Тодоров и председателят на Общинския съвет Емил Христов участваха в тържествената церемония, която се проведе до портала на под.24150, където се намира щаба на бригадата. След отслужения тържествен водосвет, заедно с официалните лица и гражданите, те поднесоха цветя пред паметника.

Гости на ритуала бяха още народният представител Евгений Желев, зам. областните управители Димитър Драчев и Петко Карагитлиев, окръжният прокурор Константин Тачев, командирът на Втора механизирана бригада бриг. ген. Петър Петров, генералите, командвали дивизията и бригадата през годините, представители на неправителствени организации и много граждани.

След ритуала за военнослужещите от военното формирование са организирани спортни състезания и демонстрация на бойни изкуства.

Втора механизирана бригада, от състава на Сухопътните войски на Българската армия, традиционно чества своя празник на 1 септември. Бригадата е наследник на славната Осма пехотна Тунджанска дивизия, която взема участие във всички войни за обединението и защитата на независимостта на България, а в следвоенната ни история е наследник на Втора мотострелкова дивизия.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram