Три села празнуват на Димитровден

Три населени места в община Казанлък отбелязват своя празник на Димитровден, става известно от културния календар в официалната интернет страница на местната администрация. Това са селата Розово, Горно Изворово и Дунавци. 

Честванията на празника в село Розово, където тази година се отбелязват и 140 години от построяването на църковния храм „Св. вмчк. Димитрий“, започват днес и ще продължат до 29 октомври, съобщават от кметството. Началото на тържествата ще постави празнично бдение. Те ще продължат с постановката „Нотингам Форест“, представена от Детско-юношески сатиричен състав „Смехурко“ в залата на Читалище „Христо Ботев – 1897“. На 27 октомври читалището ще бъде домакин на празнична програма с група „Слънчице“ и самодейни състави, а на 28 октомври там ще се състои театралното представление „Самодива“ по Ран Босилек, представено от казанлъшкия Общински театър „Любомир Кабакчиев“. В съботния ден програмата ще започне с детската постановка на казанлъшката трупа „Да играем театър“ и ще продължи с благодарствен молебен и водосвет, футболна среща на Футболен клуб „Млада гвардия“ и танцово надиграване с участието на ансамбли от общината. Кулминацията на тържествата ще бъде концертът на „Сестри Диневи“, последван от празнична заря. 

Традиционният празник на село Горно Изворово ще започне с утринно богослужение и Божествена Света Литургия, оглавена от Старозагорския митрополит Киприан в местния храм „Свети Димитър“. Това се съобщава в официалната страница на кметството на Горно Изворово. По-късно през деня ще бъде раздаден курбан за здраве, а за най-малките са организирани забавления с професионален аниматор. Празникът ще бъде открит в 16:00 часа на площада. Там ще има музикална програма с участието на оркестър „Казанлъшко настроение“. Програмата в село Горно Изворово също ще приключи с празнична заря. 

В село Дунавци днес Димитровден ще бъде отбелязан с тържествена света литургия за здраве и благоденствие, съобщават от Народно читалище „Светлина – 1904“. Тържествата по случай празника на населеното място ще се състоят на 29 октомври. Те ще започнат със забавления за деца и подрастващи, и ще продължат с музикален поздрав от Защитено жилище „Оптима“ и фолклорната група към читалището. Празникът ще завърши с концерт на казанлъшкия оркестър „Наздравица“. 

БТА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram