Тодор Шипков е лице на дигитален календар

В самото начало на месец май от Държавен арихв – Стара Загора представиха поредната страница от дигиталния календар. За този месец водеща личност със снимка е Тодор Шипков – производител и търговец на розово масло от Казанлък.

Тодор Шипков бил изпратен да учи в Робърт колеж в Цариград. Баща му Кънчо Шипков научил важен урок от ходенията си при търговците – трябва да знаеш езика им и да техните похвати при водене на преговори. Тодор завършил колежа, но останал, приемайки поканата да бъде преподавател в учебното заведение. В този период, покрай Освобождението на България през 1878-а година, фамилия Шипкови станала най-големият розотърговец, изпреварвайки дори фамилия Папазови.

Пътувалият из Европа Тодор, проучил нрава и порядките на европейците, се прибрал в Казанлък. Той посъветвал баща си и брат си да съберат най-качественото розово масло в региона и да се преориентират на запад. Качеството на маслото ще предопредели търсенето. Така през септември 1886-а година семейството успява да изпрати на изложение 14 000 мускала розово масло в Лондон. От тях те продават 9000.

В края на септември на 1886-а Тодор прекосил Атлантическия океан, за да се озове в Ню Йорк. Там били най-големите производители в света –  Гаспар, Кузман и Папазов. Будило недоумение и присмех как това младо момче е събрало кураж да дойде на непознат за него пазар и да се бори с утвърдените търговци. Разликата в качеството на предлаганите продукти наклонила везните в полза на Шипковия син и той продал 4000 мускала на изключително висока цена. Така розовото масло на фамилията получило оценка от шест звезди, което било поставяне на картата на розопроизводителите отвъд Океана.

Самият Тодор направил 37 трансатлантически прехода, докато брат му управлявал бизнеса в Казанлък – 6 огромни розоварни.

По повод 70 годишнината на Държавен архив – Стара Загора бе изготвен юбилен дигитален календар за 2022 г. В него се съдържат снимки от лични фондове от „К“ масив, съхранени в архива, както и знакови събития и личности, родени през съответните месеци.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram