Тихомълком отдел „Култура” отстрани авторите от бодиарт шоуто в Тракийските празници

Бодиарт шоуто, майсторството да се рисува върху кожата на тялото, бе за девети път част от програмата на Тракийските празници, провели се през изминалите почивни дни. Тази година обаче от организирането и провеждането на бодиарта бяха отстранени без обяснения от отдел „Куртура“ неговите автори-членовете на Народно читарище „Жар”.

Председателят на читалището Дора Петкова не скри обидата си от факта, че общината тихомълком отнела шоуто от „Жар” и го възложила на Художествената гимназия. Пред Пресс тв Дора Петкова разказа, че бодиарт шоуто е включено като част от програмата на Тракийските празници преди девет години по идея и предложение на читалище „Жар”.

„Направихме бодиарта още в  началото на Тракийските празници в Казанлък, в първото им издание. Наша е идеята! Тогава събитията от празничната програма се осъществиха  със средства от  японската агенция „Джайка”. Бодиартът ни остана почти единственото събитие от програмата на Празниците, провеждано и до днес, но за съжаление ни го откраднаха зад гърба, макар че точно ние от читалището го запазихме девет години и го развихме.”

От НЧ „Жар” разбрали, че няма да правят бодиарта тази година, дни преди старта на Тракийските празници, когато Дора Петкова отишла в отдел „Култура” да се интересува за подробностите, но оттам й съобщили, че не само че няма да участва, а и че го възлагат на други. Макар шоуто да е авторско на „Жар”.

„Всяка година през ноември всички читалища подават в отдел „Култура” предложения за дейността си за следващата година”, обясни технологията на последователността Дора Петкова.”Малко преди събитието, което е предложено ходим в отдела, за да съгласуваме организацията. Така работим всички от  читалищата”. Петкова се учудила, разбирайки че бодиартът, чийто автор е, общината го възлага на ХГ тази година. „Сребра Касева, началникът на отдела, ми съобщи лично, че сме отстранени от събитието”, потвърди пред Пресс тв Петкова.

Проверка на редакцията сред други секретари на читалища от общината установи, че подаваните предложения всяка есен се одобрявали или не еднолично от Касева. „Няма нито художествен, нито експертен съвет. Един човек одобрява и отхвърля.”, категорични са читалищни секретари. Те припомниха, че парите за читалищна дейност идват от държавния бюджет, а тук само се разпределят по всичките 23 читалища от комисия, съставена от читалищни секретари по много спорен критерий. Всяка година скандалите при разпределението били огромни, но нямало воля да се преосмислят критериите.

На въпрос каква би могла да е причината НЧ”Жар” да е отстранено от провеждането на бодиарт шоуто, Дора Петкова отговори, че не получила обяснение от Сребра Касева. Тя не отхвърля възможността обаче това да е умишлено, за да се противопоставят изкуствено хората на духа. Не било изключено Касева да провежда наказателна акция за волнодумието на Петкова, която открито е заявявала мнението си за недомислиците на отдела.

„И предните години провеждахме бодиарта с ученици и учители от ХГ-то, имаме отлично сътрудничество с гимназията. Проблемът тук е друг и то е в политиката на умишлено разделение на хората.”, откровена е Петкова.

„Струва ли си да работиш и твориш в такова време?”, пита председателят на НЧ „Жар”.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram