Теменужка Коларова – художествен директор до днес на театър“Любомир Кабакчиев“: Не искам да понасям повече унижения, интриги и непочтени ходове.Тръгвам си с достойнство!

В специално обяснение за presstv.bg, Теменужка Коларова заяви следното:

„Държа да уточня, че днес, на събранието, след словото на Д. Рамналиева, която говори общи приказки и обобщи работата ни дотук аз взех думата. Коментирах пред колегите, че от близо месец и половина аз съм изолирана и ми е отнето правото да извършвам творческите си ангажименти. Това явно е по повод, че изразих професионалното си мнение по започването на Мегапроекта на директорката. Тя коментира, че аз съм се самоизключила от него и не ме допуснаха до репетиции. А това е едно от преките ми задължения – да следя творческия процес. На мен, със заповед ми възложи технически и организационни задачи, а творческите ги повери на някои служители в театъра?! Аз преглътнах всичко това, в името на театъра и колегите. Но директорката продължи с нападките и на 24.05 ми изпрати заповед с 11 несъстоятелни обвинения. Въпреки всичко аз продължих да си върша творческите ангажименти, като преговарях с режисьори, сценографи и композитори за бъдещия творчески афиш. Преди повече от месец съм подала предложенията за нов репертоар, за който до днес няма никакво адекватно действие от директорката, защото за нея това не е приоритет. Аз досега бях полезна на театъра, но виждайки, че оттук нататък започват да бойкотират моите действия, моралът не ми позволява да остана. И затова пред всички служители си подадох оставката. Д. Рамналиева не може да понесе фактът, че някой напуска поради нейните непочтени и неадекватни действия и затова тръгва да действа за уволнението ми. Но аз първа си подадох оставката и всички могат да го потвърдят. Не искам да понасям повече унижени,интриги и непочтени ходове. Тръгвам си с достойнство!“

Публикуваме отговора на Теменужка Коларова относно отправените и обвинения от Диана Рамналиева – Директор на театър „Любомир Кабакчиев, дословно:

ПИСМЕНИ ОБЯСНЕНИЯ НА ПИТАНИЯТА  И ПРЕДПОЛОЖЕНИЯТА НА  ДИРЕКТОРКАТА НА ТЕАТЪР”Л.КАБАКЧИЕВ ” –  Г-ЖА  Д. РАМНАЛИЕВА

 Уважаема г-жо Рамналиева, тъй като напоследък комуникацията с Вас стана невъзможна / не ми вдигате телефона, затваряте ми и сте издали заповед да не Ви безпокоят по никакъв повод /явно писането на обяснения е най- добрият начин да се изяснят нещата.

По т.1.. – Защо  в дните от 15.05- 23 .05 , не се явявате на работа в утвърденото със заповед № 34/20.03 от директора работно време от 9.00 – 17.30 ч. на адреса на театър”Л. Кабакчиев” гр.Казанлък ,ул „ Симеон Велики „12,съгласно КТ и заповед на директора  №047/30.04,която регламентира заместване на директора по време на платен годишен отпуск  от страна на Д.Рамналиева-при 8 часов работен ден? и

и т.2  Защо не изпълнявате функциите си по заместването на директора по т.5 от заповед 047/30-04-13 г.по въпросите на организация на представления и турнета?

Държа да Ви уведомя ,че от назначението ми, до днес,аз нямам работно място. А това означава, че не е спазен чл. 127 (1) т.1и 3 .В така наречената „Къща”понякога дори няма стол за мен и стоя права в предверието пред кабинета Ви. В трудовия ми договор е записано – ненормиран работен ден.В длъжностната ми характеристика  в т. 12 се казва, че „представлявам театър” Л. Кабакчиев” при отсъствие на директора. Но въз основа на заповедта Ви № 047/30.04.2013г. Вие ме освобождавате от този ангажимент,като определяте за свой заместник гл. счетоводител, а по худ. въпроси – ЗПЧ. На мен възлагате заместване по въпросите на организация на представления и турнета.Както Ви е известно те се представят извън базата – ул. „Симеон Велики „12 . За турнетата не присъствам в командировъчната заповед, а за другите представления нямаше проблеми. Тъй като Вие ми забранихте достъпа до общинската квартира / която първоначално беше предоставена за мое ползване и която наполовина обзаведох/ с обяснението, че там настанявате режисьора ,приятелката му и кучето му.Интересно,как успяваха да живеят там по 4 човека от предишните екипи,които аз доведох?!С неособено ласкав тон ми обяснихте, че не се интересувате къде ще пребивавам. А на другият ден доведеният от Вас режисьор ме изгони от първа репетиция.В този случай Вие нарушавате т.2,3 и 11 от длъжностната ми характеристика и умишлено  възпрепятствате  изпълнението на преките ми ангажименти. Въпреки всичко аз бях в Казанлък, обикаляйки базата  и колегите  – организаторки и др. помощен персонал,като на няколко пъти пътувах и до София, за прегледи и консултации / по здравословни причини /.

По т.3.- Защо сте отказали пред организаторката Ив.Бъчварова да решите въпроса с осигуряването на актьорски състав за спектакъл- шоу за деца ,което ще се представя на 29,30,31 май ?

Разговаряйки с организаторката И.Бъчварова ,разбирам, че актрисата, участваща в детското шоу, не може да участва на  29,30, 31 май, поради репетиции на „Дихание в долината”.По какъв начин да „осигуря „актрисата О. Шидерова , след като Вие сте я разпределили в друга ,по- важна роя и не сте преценили ,че ще е необходима за детско шоу? Оставили сте свободни двама мъже,без да прецените, че те заедно не участват в никакъв професионален продукт. Аз не мога нито да назнача друга актриса, нито да напиша сценарий и да режисирам отново новото шоу / това не ми влиза в длъжностната характеристика/.Като художествен директор не бих предложила С.Марков да влезе на мястото на Олена / както Вие сте разпоредили/ ,защото той е на 54 години,трудно подвижен, с високо кръвно, а за шоу се изисква огромна енергия. Пък и от естетическа гледна точка е гротескно.Аз държа на престижа на театъра и не мога да позволя да се представя с долнопробни халтури. Знаете, че театърът е професионален и безвкусната самодейщина ще ни затвори вратите в тези обекти.Така,че като няма свободни актьори за организираното шоу, как да Ви ги осигуря???От една година Ви съветвам да назначите млади актриси,поне една и съм разговаряла с няколко,наскоро завършили НАТФИЗ,които са готови да дойдат.Но Вие предпочетохте да се обградите с администрация,назначихте секретарка, Човешки ресурси и т.н. с една единствена цел –  да сведете до минимум собствената си работа,а не помислихте за интересите на театъра.

По т.4 .Защо в нарушение на заповед 047/30.05 , т.2 и т.3,не се явявате на срещата на 30.04 ,както и на следващи,организирани от община Казанлък във връзка с организацията на представянето на театър”Л. Кабакчиев” в шествието на Празника на розата,организирано от община Казанлък?

По повод срещата за карнавала при г-жа Кожухарова, лично я уведомих по ел. поща, че съм в София на преглед и мога да пристигна едва след обяд.Звънях след обяд на г-жа Касева повече от 10 пъти ,за да  се срещнем  и говорим с нея, защото вече бях в Казанлък, но тя явно е била ангажирана. Оттогава никой не ме е уведомявал за следващи срещи нито по телефона, нито по ел. поща.Това може да се докаже.Аз съм отговорен човек и бих се отзовала. Явно други подобни срещи не е имало.

По т.5 . Защо с горните си действия,неизпълнявайки поети ангажименти,пред община Казанлък от страна на театъра,уронвате престижа на театър „Л. Кабакчиев” пред собственика – община Казанлък,кмета на община Казанлък и отдел „Култура” на Общината, в нарушение на чл.187,т.8 от КТ и длъжн.си х-ка т.16?

 Съжалявам, че трябва да го коментирам, но това са изключително нелепи и безпочвени обвинения, плод да Ваше лично отношение.Аз ли уронвам авторитета на театъра пред Общината? Аз, която за общинското мероприятие „ Палене на коледна елха”, написах сценария, осигурих актьорите, режисирах и всичко това безвъзмездно.Това не ми е в длъжностната характеристика, но положих огромни усилия,в името на театъра.С това ли уронвам престижа!? С това,че благодарение на моята творческа работа, относно репертоара и актьорите Общината се гордее с постиженията на театъра.За това получихме и на два пъти специални благодарности на кмета г-жа Стоянова !С това ли уронвам престижа на театъра ?!Благодаря за признанието, г-жо  Директор!В случая Вие съвсем съзнателно и непочтено уронвате моя авторитет.

По т.6 , т.7 и т.8 .Защо не сте свикала определеният от директора със заповед 047№30.05  т. 3 ,екип по организацията на участието на театъра,за да мувъзложите задачи,да ги организирате и реализирате за доброто представяне на театъра в шествието,с което не изпълнявате горната заповед ,както и нарушавате чл.187,т.7 от КТ?,

т.7 В тази ситуация,когато до момента- 23.05 ,не са предприети никакви действия от страна на Т. Коларова по изпълнение на заповед №047/30.04.,т.2 и т.3.и КТ – чл.187,т.7,как ще се осигури участието на театъра в Празничното шествие на 2.06.13г.?

т.8. Защо допускате риска от изолация на театъра- най- големият общински културен институт от най- мащабната проява в културния календар на Общината- Празничното шествие,в нарушение на чл. 187/ т.8. от КТ и длъжностна  х-ка т.16.?

Обвиненията Ви по тези точки, също не отговарят на истината. След получаване на вашата заповед  047/30.04.2013 г. , на 1.05 . свиках определения от Вас екип Ст. Марков и Д. Гавраилов  и проведохме работна среща. Там уточнихме всички детайли за участието ни в карнавала. Разговарях и с други служители и актьори от театъра по тези въпроси. След като г-жа Касева бе се ангажирала да съдейства за взимане на костюми от читалището, а после Вие ме осведомихте, че този вариант се отхвърля и трябва” да измисля нещо”,аз реших проблема. Въпреки, че имам здравословни проблеми в момента и няма къде да пребивавам на територията на Казанлък аз отговорно изпълнявам поетите ангажименти. И не мислите ли, че е твърде неудачно  да сипете върху мен нелепи  обвинения и да се базирате на непроверени факти? Смея да твърдя ,че се опитвате да ме въвличате в някакви интриги. И понеже непрекъснато цитирате т. 16 от длъжн. ми характеристика, там се казва :”Няма право да уронва авторитета на театъра,коментирайки художественото ниво и изнасяйки информация от „кухнята „ на театъра.” Явно не сте прочели точката докрай и я цитирате съвсем погрешно,но това е в стремежът Ви да ме обрисувате в по- черни краски. И ако толкова се вълнувате от подарения ви театър и от негови престиж ,защо излизате в годишен отпуск /15.05-22.05 и 28.05 – 04.06. /- точно преди и по време на събитията,с които пряко сте ангажирани?

В момента театърът репетира по предложен от Вас проект, от който най-скандално ме изключихте.По този начин не само ми попречихте да изпълнявам преките си ангажименти, но и оставихте без творчески компетентно лице, което да приеме спектакъла.В професионалните театри не се постъпва по този начин, но Вие няма как да го знаете.

По т. 9. – защо не съм представила седмичен график  от 20.05- 25.05 . Т. 13 от длъжн. ми  х-ка  гласи : „Одобрява месечния  и седмичен график за репетиции и представления и го представя на Директора …………” Първо, имахме оперативка с Вас и организаторките по този повод. Там уточнихме, че графикът се прави от организаторките,които го представят на мен,ако аз имам корекции,ги правя,ако не остава в този вид и ЗПЧ го слага на таблото.Всички го приехме.И от началото на тази година така работим.Към графика нямах никакви корекции и ЗПЧ – то трябваше да го принтира в същия вид и да го сложи на таблото.Защото ако Ви е известно в този период имаше само репетиции  по проекта,от който бях отстранена от Вас ,а единствено на 20.05 имаше представление на „Дуел”, за което осигурих актрисата Т. Юмер,разговаряйки  лично с директора на нейния театър в Кърджали. И какъв график да Ви представя, ако сте решили, че ви е нужен, когато в този период – от 15.05- 22.05 сте били в отпуск,с издадена заповед, срещу подпис,никой да не Ви безпокои по никакъв повод?

По т. 10.Какви ангажименти имате към частен куклен театър „Кукер”,собственик ли сте и на каква част от тази културна организация и защо не сте уведомила директора на Театъра за отношенията си с този театър към момента на постъпване в театър „Л. Кабакчиев” и до момента,с което сте нарушили чл.15 от длъжностната си характеристика?

 Когато ми предложихте да поема ролята на Художествен директор,аз не Ви дадох веднага отговор,после приех с уговорката, че ще остана,докато мога да бъда полезна.Предложихте ми щат,който отказах и в началото бях на хонорар, но вие ми обяснихте,че Ви е по- изгодно на щат,защото нямате много извънбюджетни средства.Всъщност Вие постъпихте по този начин и с режисьорът и сценографът на „Двубой”, с режисьорката на „Мартенското представление”. Аз Ви обясних, че не искам да се обвързвам тотално и ,че имам поети ангажименти като режисьор и актриса за година напред. А Вие ми отговорихте, че това е само документално и че, „ всички работим на няколко места”.Реших, че думата Ви е равнозначна на договор, но явно съм се излъгала.Явно вашият инструмент за манипулация е противник на истината.

Нямам ангажименти към театър „Кукер” от повече от 5 години, защото той вече не съществува. Но от дългогодишната ни работа,публиката ни е запомнила с това име.А за ангажиментите ми като актриса и режисьор на свободна практика ,съм Ви уведомила още в началото. Имам покани да играя на територията на Казанлък и в Ст. Загора, но категорично съм отказала, поради лоялност към театъра. Може да попитате директорката на „Мечо Пух”, депутатката А. Тилева и всички други директорки в Казанлък, че съм отказала да гостувам при тях.

По т. 11. По обвиненията Ви, че на 31.05 и на  1.06. ще имам ангажименти на територията на София и други места в страната  ,искам да ви разочаровам с факта, че на 31.05, до 2.06 ще съм в Казанлък, поради моите и ангажиментите на театъра по Празника на розата.Не предполагах г-жо Рамналиева, че толкова зает човек,като Вас е тръгнал да се занимава със слухове и интриги.Явно това е стилът на Вашето управление!

НЕ ПРИЕМАМ НИТО ЕДНО ОТ ОБВИНЕНИЯТА И ПОДОЗИРАМ В ТАЗИ НЕЛЕПА ИНТРИГА НЕИСТОВОТО ВИ ЖЕЛАНИЕ ДА СЕ ОСВОБОДИТЕ ОТ МОЕТО ПРИСЪСТВИЕ ПО ЛЕГАЛЕН НАЧИН . НЯМАТЕ НИКАКВО ПРАВО ДА МЕ ОХУЛВАТЕ И ИНТРИГАНСТВАТЕ,ЗАЩОТО ЗА ЕДИН ТЕАТРАЛЕН СЕЗОН АЗ НАПРАВИХ ДОБЪР РЕПЕРТОАР ОТ 7 ЗАГЛАВИЯ. ПОИНТЕРЕСУВАЙТЕ СЕ ИМА ЛИ ТЕАТЪР С ТАКИВА АБСУРДНИ УСЛОВИЯ ЗА РАБОТА И ТОЛКОВА ПРОДУКЦИЯ.ЗНАЕТЕ,ЧЕ ГО ДЪЛЖИТЕ НА МЕН,ЗАЩОТО ВИЕ НЕ РАЗБИРАТЕ ОТ ТЕАТЪР И ЗА ТАЗИ ЕДНА ГОДИНА ЯВНО  НИЩО НЕ НАУЧИХТЕ. НЕ НАУЧИХТЕ НАЙ- ВАЖНОТО,ЧЕ ТЕАТЪРЪТ ГО ИМА НЕ ЗАРАДИ ВАС,А ЗАРАДИ ТВОРЦИТЕ И ПОМОЩНИЯ ЕКИП В НЕГО.

С ТАЗИ ЗАПОВЕД 50 / 23.05.13Г.ВИЕ УРОНИХТЕ МОЯ АВТОРИТЕТ,ГРАДЕН В ТЕАТРАЛНИТЕ СРЕДИ ПОВЕЧЕ ОТ 28 ГОДИНИ И ДЪРЖА ДА МИ СЕ ИЗВИНИТЕ ПРЕД ЦЕЛИЯ КОЛЕКТИВ. ЗАЩОТО СКАЛЪПЕНИТЕ ВИ ОБВИНЕНИЯ НЕ СЕ БАЗИРАТ НА ИСТИНАТА,А ПРЕД НЕЯ ВСИЧКИ СМЕ РАВНИ!

 

                      Художествен    директор на театър „ Л.Кабакчиев”

                     Т.Коларова

                    27.05.2013 г.

 

 Още по темата:http://www.presstv.bg/index.php?option=com_portal&view=article&id=24140

http://www.presstv.bg/index.php?option=com_portal&view=article&id=24262

 

 

 

 

 

 

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram