С протести чакат фалита на ТЕЦ Марица Изток 2

За сериозни финансови проблеми в държавната ТЕЦ Марица Изток 2 алармира лидерът на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от БТА. Към края на септември загубите на най-голямата топлоелектрическа централа у нас са в размер на 17 млн. лева. Тенденцията е за увеличаване на задълженията и до края на годината вероятно ще достигнат до 30 млн. лева.

От ръководството на централата са изпратили писмо до министъра на икономиката и енергетиката Васил Щонов, в което са посочили, че приходите от студения резерв до края на септември, тази година, са със 71,4 млн. лева по-малко.

Приходите от разполагаемата мощност за същия срок са с 14,9 млн. по-малко, а от електроенергийната система – с 2 милиона по-малко.

В същото време обаче според справката на Министерството на икономиката и енергетиката за плащанията на Националната електрическа компания (НЕК) към 31 юли 2014 година на централата са били изплатени 91% от изкупуваната енергия. По този показател компанията е сред най-облагодетелстваните.

Ако няма спешни решения, централата ще спре да се разплаща по държавно гарантираните заеми, а енергетиците и миньорите от „Мини Марица-изток“ ще решат заедно бъдещите си действия, предупреди още президентът на КНСБ по време на пресконференция в Стара Загора.

Припомняме, че ТЕЦ Марица Изток 2 предлага една от най-ниските цени на електроенергията у нас. Заедно с АЕЦ „Козлодуй“ тя е и един от големите играчи на свободния пазар на електрическа енергия. Централата е голям консуматор на въглищата от Маришкия басейн.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram