С приятели на чаша вино и музика Арт-галерия“Ателието“отбеляза своя 5 годишен юбилей в залата на ул.“Искра“4

Изложбата“Ателието и приятели“представя 43 автори на българската съвременна живопис, графика и рисунка. Сред авторите в изложбата са имената на академик Румен Скорчев, проф.Димитър Чолаков, Милко Божков, Ганчо Карабаджаков, доц.Красимир Русев, Цветан Казанджиев, доц.Цветан Колев, Валентина Лапчева, проф.Иван Кънчев, Цвети Максимова, които бяха представени от  Росен Дончев. Успех на галерия“Ателието“пожела председателя на дружеството на габровските художници Стефан Монев.

Още приятели,почитатели и колекционери на изкуство си пожелаха създателите на галерия“Ателието“Ваня Запрянова и Росен Донkчев през следващите 55 години.
Изложбата ще остане до 8 декември 2015г.
Заповядайте!
АНДРЕЙ ЯНЕВ- библейските притчи на Андрей ни водят в един свят населен с Ангели и завръщащи се Пастири. Работата, която Андрей представя тук, не от този цикъл, това е една работа като японско тристишие- мъничко парченце от Цялото…
АНТОН АНТОНОВ- това е живопис, която се Случва, диша, променя се, живее свой собствен живот. Винаги, когато се докосвам до картините на Антон усещам изключителната сила, с която ги зарежда този невероятен художник.
БОЯНА КОЙНОВА- много естетика в бялото и докосване до един фин и деликатен художник .
ВАЛЕНТИНА ЛАПЧЕВА- живописта на Валя Лапчева носи в себе си Началото. Сякаш началото на времето. Прариби и прадомове- метафори на завръщането към истинските ценности в душите на всеки от нас.
ВАНЯ ЗАПРЯНОВА- не случайно подбрахме няколко неща, които също носят послания от Начолото на времето. Неща наоравени с лекотата характерна за истинското Рисуване, една керамична живопис, която сякаш сама се е случила…
ВЕСКО РАДУЛОВ- чудесен живописец със собствен пластичен език. Един омаен Разказвач на български живописни приказки.
ГАНЧО КАРАБАДЖАКОВ- представя в тази изложба две неща: „Празник“ и „Свето семейство“. Една сакрална живопис, която съчетава в себе си собствена естетика и общочовешки ценности.
ДАРИНА ЯНЕВА- чудесната рисунка на Дарето в топлия пастел, който виждаме е гаранция за докосване до голямото истинско Рисуване.
ДИМИТЪР ВИТАНОВ- рисувач, експериментатор, универсален художник, организатор на пленери по живопис- няколко неща, които в малка степен определят този интересен казанлъшки художник.
ДИМИТЪР ЧОЛАКОВ- винаги, когато се докосвам до живописта на професор Чолаков, усещам колко простичко се случават истинските неща. И колко е лесно да сме част от това случване. За мен тази живопис е истински празник, а приятелството ми с професор Чолаков е най- голямата награда, която съм печелил като художник. Това е моят учител по живопис.
ЕЛИЗА КОВАЧЕВА- цветна и интуитивна, носеща онова особено нежно отношение към света, толкова присъщо за жените художници.
ЕМА ВЕРТЕРОВА- още един представител на габровската живописна школа. Сънищата на Ема или сънят на алафрангите… Много естетика носи този художник в себе си, естетика която тръгва от българското и се превръща в универсално послание на цветовете.
ЗЛАТКА ПЕНТОВА- деликатното и чувство за живопис, умението да ескпериментира, съчетани с една великолепна рисунка са гаранция за докосване до истинско изкуство
ИВАН ГАЙДАРОВ- зареден винаги със страхотна енергия, Иван показва два акварела също толкова зареди със същата тази добра енергия. Две живописни откровения, които определено търсят диалог със зрителя.
ИВАН НИНОВ- силата и живописта в графичните листове на Иван Нинов, могат да се нарекат само по един начин- Голямо Истинско Изкуство…
ИВАН КЪНЧЕВ- малко музика в зеленото и сивото. Мой учител по рисуване, професор по склуптура във Великотърновския университет
ИЦКО МАЗНЕВ- участва с една чудесна цветна работа. Определено ярък представител на съвременната българска графика.
КАТЯ ХРИСТОВА- винаги в живописта й са ме удивлявали две неща: невероятното чувство за цялост и онова, което ни казва отвъд композицията и цветовете. Тези две неща са гаранция за среща с един истински художник.
КРАСИМИР БОНЕВ- участва с работата „Прогонване на злите сили“- и нека цялаа изложба прогонва злите сили преди светлите коледни празници. Краси е изключителен живописец, завършил в класа на професор Андрей Даниел.
КРАСИМИР РУСЕВ- едно древно послание и експресивен опит за превръщане на Хаоса в Космос, чрез още по- древната восъчна техника енкаустика
МИЛКО БОЖКОВ- много може да се говори за големият артист Милко Божков. Неговите картини са лаконични човешки послания между звездите, които самият той рисува. Картините тук са сякаш универсален код, универсална галактическа писменост, с която да се разбираме със всички други вселени.
МИНЧО МИНЧЕВ- един от най- добрите габровски художници. Художник със собствен стил и естетика. Българската черга е само метафора, само отправна точка към намирането на вътрешното спокойствие, което търси всеки артист.
НЕЛИ ЧОЛАКОВА- две асоциации инспирирани от детското творчество и вдъхновени разбира се от терзанията и търсенията на всеки истински творец.
ПЕТЪР ДИМОВ- картини, колкото български с тези летящи моми- орисници, толкова и уневерсални с вълнуващата си естетика. Легендарното в тях е не просто фон, а общочовешка метафора.
ПРОДАН ПРОДАНОВ- любовта на този творец към Моретое толкова голяма, че се превръща във взаимна любов. За пръв път виждам художник, който може да нарисува море със всички цветове на дъгата и който доказва, че за истинската картина големината няма никакво значение.
РОСЕН ДОНЧЕВ- “Сънят на старите къщи“- една метафора на всичко истинско, което безвъзвратно си отива от нас и от душите ни…
РОСЕН КРЪСТЕВ- две композиции от един истински майстор носещи много живопис и хармония.
РУМЕН БОГДАНОВ- за мен Румен е фино настроен музикален инструмент, чиито изразни средства са светлината, сянката и цветовете… И се случва, зазвучава космическа музика…
РУМЕН ПЕТКОВ- Цветните отражения и слънчеви зайчета в неговите картини са сякаш част от витражите на Всемирната църква, която ни заобикаля. Румен Петков е художник, който се опитва да прави този свят ако не по- добър, то поне по цветен.щ
РУМЕН РАЧЕВ- митологичните рисунки на Румен са населени с видения и приказни същества. Сложни композиции характерни за една сложна чувствителност.
РУМЕН СКОРЧЕВ- сигурен съм, че някъде там, горе, академик Румен Скорчев рисува ангели. И може би своите демони… Безкраен Художник ! Светла памет, Маестро !
СТЕФАНА СТОЙЧЕВА- представя своята рабора „Храм“. Истински художник, чиито живот и творчество са едно и също нещо… Като Храмът и Пътят към него.
ХРИСТО ГЕНЕВ- едно абстракно живописно пространство, което подрежда и пренарежда нещата, които ни заобикалят. Работа, която определено търси диалог със зрителя.
ХРИСТИНА ХРИСТОВА- за повечето хора линията на хоризонта е Недостижимост, но за Христина тази линия е естетика и отправна точка по дългия живописен път отвъд всички хоризонти.
ЦВЕТАН КАЗАНДЖИЕВ- участва с две свои композиции в кръг това е един художник, който носи цветовете, освен в името си и дълбоко в душата си. Две парченца цветен живот в сложната и вечно променяща се тъкан на битието.
ЦВЕТАН КОЛЕВ- едната работа на Цецо Колев се нарича „Пътеки“. Сам минаващ през безкрайните пътеки на спомена намирайки съкровенните връзки между минало и бъдеще. Връзки, които ни правят истински човеци във всеки миг от настоящето. Вътрешни пътеки, които пресичат душата на всеки от нас.
ЦВЕТИ МАКСИМОВА- три вертикални композиции, които се случват на един дъх. Всичко е толкова обикновенно- като дишане, като любов. Лекотата, с която Цвети превръща обикновените неща в метафори, съчетана с великолепна рисунка са гаранция за среща с истински артист.
ЯНКО ЯНЕВ- Невероятен рисувач, Янко сам споделя две неща: че винаги го е вълнувал проблемът за светлината и че стилът всъщонст е ограничение. Янев показва две работи пълни с много светлина и много цветна хармония. Две работи, в които брегът е метафора на всяко завръщане.
IMG_5118IMG_5139IMG_5141IMG_5143IMG_5148

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram