С почит към Алеко Константинов от Младежката театрална трупа при Читалище „Искра“

На 13 януари 2023 г. се навършиха 160 години от рождението на Алеко Константинов – Щастливеца – български адвокат, писател, публицист, пътеписец, общественик и основател на организираното туристическо движение в България.

Въпреки че е известен предимно с пътеписите и фейлетоните си, авторът започва творческата си кариера с поезия. Срeд най-емблематичните произведения на Алеко Константинов са пътеписа „До Чикаго и назад“ и „Бай Ганьо“. Написал е над 40 фейлетона, цикъла „Разни хора – разни идеали“, пътеписите „Какво? Швейцария ли?“. Заслуга на Алеко Константинов са и много преводи на световни автори, сред които са шедьоврите „Бахчисарайски фонтан“, „Полтава“ и „Цигани“ от Александър Пушкин, „Демон“ и „Беглец“ от Михаил Лермонтов и „Тартюф“ от Молиер. Алеко Константинов развива активна обществена дейност. Той е училищен настоятел, член на Върховния македонски комитет, на дружество „Славянска беседа“, Българското народообразователно дружество, Дружеството за насърчаване на изкуствата, Музикалното общество, Театралния комитет.

Днес, Младежка театрална студия при НЧ „Искра-1860“, с ръководител Мая Стоянова, отдава своята почит към твореца с прочит на разказа „Бай Ганьо журналист“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram