С поредица събития на връх Шипка, Казанлък и Габрово ще бъде отбелязана 139-та годишнина от Шипченската епопея

С поредица събития на връх Шипка, Казанлък и Габрово ще бъде отбелязана 139-та годишнина от Шипченската епопея. Началото на честванията ще бъде поставено в съботния ден на 27 август с Панихида в Соколския манастир в памет на загиналите в шипченските боеве.

Туристически поход в четири лъча от различни точки от двете страни на планината до връх Шипка организира Ротари-България. Четирите начални точки са Соколският манастир, местността Узана, Храм-паметник „ Рождество Христово“ в град Шипка и местността Бивака на връх Шипка.

Част от програмата на честванията са традиционните състезания по изкачване на стълбите до Паметника на свободата и по ориентиране.

По инициатива на Национално дружество „ Традиция“ във военно-полева кухня в подножието на стълбите ще бъде приготвен руски войнишки борш.

Друга инициатива в рамките на честванията е „Един ден на открито или посещение на бойните позиции с екскурзовод“.

Живи картини от Българското опълчение – формиране, подготовка и драматични моменти от лятото на 1877г. ще представи Национален съюз „Единение“.

В подножието на Паметника на свободата живи картини ще представи и Национално движение „Традиция“. Движението ще представи и демонстрация на строеви и стрелкови умения на българско опълченско отделение, като организира и Фотографско ателие „Влез във военна щабна палатка“.

В рамките на честванията в мултимедийната зала на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ ще бъдат прожектирани тематични филми.

Организаторите предвиждат провеждането на Детска работилница, съвместно с учебен проект „ Пътуване с история“ и Национален парк -музей „ Шипка-Бузлуджа“, както и традиционния открит урок по история с проф. Петко Петков от Великотърновския университет.

След официалната част на тържествата, които са с начален час 13.15 ч. ще бъде представена и възстановка на боевете на Шипка отпреди 139 години. На открито след възстановката ще бъде разкрито и ателие на Школата по изобразително изкуство на Ема Вертерова.

В програмата на честванията на 139-та годишнина на Шипченската епопея са включени и редица съпътстващи събития.

На 9 август в Художествената галерия в Казанлък ще бъде открита изложба на Националния фотографски конкурс „ И днес йощ Балканът…“.

На 26 и 27 август в подножието на Паметника на свободата на Шипка Национално дружество „ Традиция“ ще представи музейна експозиция на открито „ Оръжието на свободата“.

В петъчния ден на 26 август в Габрово ще се проведе Детска творческа асамблея. В Областна администрация-Габрово ще бъде открита изложба „ Шипка – символ на върховен устрем към свободата“.

В Габрово на 26 август от 18 ч. ще се проведе и литийно шествие в централната част на града./КРОСС

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram