С играчки от европейски училища украсиха елхата в ОУ „Паисий Хилендарски“

С играчки , изработени събственоръчно от деца от 1 до 4 клас от 31 европейски страни заблестя коледното дърво в ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ в Казанлък. Играчките, с които е украсена елхата са част от проекта „Европейска размяна на коледна украса“. ОУ „Паисий Хилендарски“ е едно от петте училища в област Стара Загора и единственото казанлъшко училище, включило се в този проект, който се проведе във времето октомври – декември 2013 година. Участващите училища бяха организирани в обменни групи партньори от различни европейски страни. Децата в тези училища направиха типични коледни украси и информационни пакети за честване на Коледа в тяхната страна.
Това бе седмата Европейска размяна на Коледна украса, координирана от Европа Директно, а Старозагорският център участва в инициативата за трета година. Целта на този проект е да се образоват младите хора в началните училища за други страни в ЕС чрез творчески и забавни дейност. Чрез украсяване на Коледни елхи и събиране на информация за честване на Коледа в собствения им регион, учениците ще открият повече за собствената си култура и традиции. Сред държавите, от които
казанлъшките деца получиха коледни играчки са и Италия, Испания, Германия, Чехия, Полша, Румъния.Инициативата за този вече седемгодишен проект е на един от Европейските информационни центрове „Европа – Директно в Англия. А Европа – директно в Ст. Загора е единственият български център откликнал на инициативата. ОУ „Паисий Хилендарски“ е едно от казанлъшките училища, които имат добри практики в работата си с офиса в Казанлък по европейски проекти.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram