С Еньовденски ритуали приключва Фестивалът на розата, традициите и изкуствата в Казанлък

На 24 юни, неделя, навръх Еньовден, от 10.00 часа пред Етнографския комплекс под парк „Тюлбето“, ще бъдат възпроизведени еньовските ритуали, с които ще приключи Фестивалът на розата, традициите и изкуствата в Казанлък. Той започна на 19 май и тази година продължи 5 седмици с богати и разнообразни празнични събития. Ритуалите по Еньовден ще бъдат изпълнени от Спортен клуб за здраве „Белите рози“, който тази година чества 30-ия си рожден ден.

Еньовден е празник, който се чества на 24 юни всяка година. На същата дата източноправославната християнска църква чества деня на Йоан Кръстител и често обредите и традициите на двата празника се преплитат. Празникът съвпада с лятното слънцестоене, затова и много от поверията и обичаите са свързани с пътя на небесното светило и култа към него. През нощта срещу празника не бива да се пие вода, нито да се налива, а в самия ден не се пере, за да не се поболее член на семейството. Съществува и поверие, че в нощта срещу Еньовден там, където има заровено имане, от земята излиза син пламък.

Смята се, че на Еньовден различните треви и билки имат най-голяма лечебна сила. Най-добре е да се берат рано сутринта преди изгрев слънце. Набраните за зимата билки трябва да са „77 и половина“ — за всички болести и за ,,болестта без име“.

От набраните билки, между които на първо място е еньовчето, жените правят еньовски китки и венци, вързани с червен конец.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram