С гладиаторски битки Ст.Загора ще привлича туристи

Античният римски град Августа Траяна посреща в центъра на Стара Загора жителите и гостите на града.Той е разкрит след строителни работи в района на Съдебната палата и реставриран по проект на Оперативна програма „Регионално развитие”. Площадът с амфитеатрален аудиториум, терми, крепостни стени, западна порта и част от главната търговска улица на Августа Траяна са изцяло възстановени, като са запазени и голяма част от оригиналните елементи в тях. Главната антична улица е с площ около 7 дка. Каменният площад е застлан с добре обработени плочи. Тук още личат следите от 36-те магазина , а в центъра му е запазен постамент, върху който е била поставена императорска конна статуя. Ясно са запазени и следите от термите, които били обществена баня, но играели и ролята на обществен, духовен и спортно-образователен комплекс. Основател на града е император Траян, но истинския разцвет на Августа Траяна започва при император Марк Аврелий.

,,През този период Августа Траяна получава и правото да сече собствени монети, което е доказателство за нейния висок политически, административен, икономически и разбира се културен статус в рамките на античната провинция Тракия, отбеляза Ангел Динев, директор на РИМ Стара Загора.

Най-голямо впечатление прави форумният комплекс. Уникален елемент в него е амфитеатрално изграденият театрон с девет каменни седалки, побиращи около 1300 зрители, които навремето са били използвани за събрания и най вече за гладиаторски битки. ,,Гладиаторите –това са роби ,които са пленени обикновенно при нашествия, при битки от страна на римската армия. Подбирани са най-здравите, най –силните между тях, най- психически устойчивите,тези които умеят да боравят изключително добре и успешно с различни видове оръжия. Отделяни са в специални гладиаторски школи, където са обучавани до решаващия момент, когато ще излязат на гладиаторската арена, разказа още Ангел Динев.

„Обикновенно гладиаторите, които са се биели помежду си са били близки приятели и дори роднини. Средната продължителност на живота им е била 28 -30 години”, според  Динев. ,,Гладиаторът трябва да може и да спечели сърцата на зрителите, които го наблюдават, защото освен че трябва да побеждава враговете, някога когато той е изправен на прага на смъртта, публиката има право вдигайки нагоре палеца, да му спаси живота или обръщайки го надолу, разрешава на неговия противник да го убие.”

От Историческия музей в Стара Загора се надяват през следващата година да възстановят битките със специален спектакъл за да превърнат Августа Траяна в още по-привлекателна туристическа дестинация.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram