Със сняг на Сирница и десетки участници в кукерските игри от региона

Нито студ, нито сняг могат да уплашат пазителите на древните български обичаи, свързани с началото на земеделската година и възвръщането на новия живот с настъпването на пролетта. Неблагоприятното време не можа да попречи на кукерските дружини да прогонят с танците си зимата, въпреки последните й издихания. На много места – в казанлъшко и павелбанско бяха изпълнени ритуалите, характерни за Сирни Заговезни, а звън на хлопки и звънци възвестяват тържеството на доброто над лошото и злите сили, които отстъпват, победени от маскираните хора и техните страшни костюми.

Кукерството е един от най-древните по нашите земи, познат от преди 6000 години. За поредна година в Голямо Дряново пресъздадоха обичаите за късмет, плодородие и благоденствие, а в Турия дори се окъпаха в реката, както е по традиция. Вярва се, че колкото повече са „ударите” на маскираните кукери, толкова по-надалеч ще стои злото от хората. Затова навсякъде ги посрещат с почести и лакомства, и изпращат с дарове.

За втора година и в Шипка кукерите ще гонят злите и тъмни сили като прескачат огньове. Тамошните „Старци“ носят високи парцалени гугли, черни маски, с дълги мустаци и бради.

Кукери с. Голямо Дряново

Кукери с. Турия

Кукери от Павел баня

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram