Зорница Илиева: Ердоган с клонка на мира – няма да се откаже нито от Русия, нито от Украйна

Зорница Илиева


Ето нещо, което подхождаше повече на Бългярия, отколкото на изповядващата мюсюлманска религия Турция. Ние сме славяни, православни, дали сме кирилицата и религията си и на Русия, и на Украйна. Каквито и да е имало разминавания в исторически план, факт е, че векове сме поддържали добри отношения с тези страни. А в Украйна живеят повече от 300 000 етнически българи.

Да, но тези дни Анкара казва, че „Русия трябва да има надежден партньор за разговори след като Западът изгори всички мостове към нея”.

Не само изгори мостовете, ами в Полша, например, забранили Чайковски, Шостакович, Чехов, а на Медведев, най-добрия руски тенисист, забранили да има на ръкава си руското знаме.

Принуждавали руснаци, които десетилетия живеят в Германия, да изоставят собствените си магазини и да се изнасят от страната. Познато от времената на 30-ге години на 20-ти век?

Турските медии не пропускат и такива новини. Пишат, че депутат, Иля Кива, член в Киев на партия „Опозиционна платформа за цял живот” е съобщил, че „Зеленски е пътувал до Полша в каравана и се крил в посолството на САЩ във Варшава”. Трудно е да се прецени дали е фейк или дозата истина заслужава внимание.

Но за убийството на Денис Киреев, който е бил част от преговарящия екип на украинската делегация при разговорите с руснаците на територията на Беларус, турските медии съобщиха на часа. Обвинен бил в „измяна” и застрелян без обяснения за „съпротива при задържането”. Снимките са красноречиви и ужасяващи.


Интересно е, че Турция приветства решението на руските власти да осигурят хуманитарни коридори за онези украинци, които искат да напуснат обкръжените градове в южна Украйна.

Друг въпрос е, че представители на „Азов” не им позволявали. Така, както не позволявали на местните жители да взимат от храната и водата, която руските войници раздавали на населението в градовете, които вече са под тяхно командване. Това казва Анкара, която не е в комфортно положение следствие войната на територията на Украйна.

Ердоган вече много пъти заяви, че „няма да се откаже нито от Русия, нито от Украйна”. Не признава Крим за руски, стои на различни позиции с Путин относно ситуацията в Сирия, Либия и арабския свят, снабдява Киев с дронове „Байрактар”, което е фамилен бизнес за турския президент. Така твърди опозицията в страната.

Но Ердоган днес ще разговаря с Путин по телефон, за да предложи отново посредническа роля за организиране следващата седмица на „маса за преговори” в южна Турция между руския и украинския президент. Твърди се, че страните били приели.

А Ердоган е горд с „ще продължа с всички усилия за възстановяване на мира между Русия и Украйна”.

В Турция са доволни, че „Русия е излязла с решение да увеличи вноса от Турция на пресни плодове и зеленчуци”. При задъхваща се икономика и спадане на покупателната способност на турските граждани това ще има положително въздействие върху пазара. Още повече, че предстои летен сезон и ще е важно 4 млн руски туристи да не бъдат загубени за турските курорти.

Украинците са около 1.5 млн, но и те са добре дошли.
Отдавна Ердоган не е бил в такава дипломатическа форма, както в дните на нахлуването на Русия в Украйна. Той заклейми това нахлуване, но не прекъсна връзките с Путин.

Провежда разговори с Борис Джонсън, канадския премиер Трюдо, Шарл Мишел от ЕС Военният министър Хулуси Акар разговаря с руския си колега Сергей Шойгу и украинския министър на отбраната Резников. Думите му са „Турция е в подкрепа на мира и диалога във всичките си дейности”.

Подчертал е, че контактите с Русия и Украйна ще „продължават и след случилото се”. „Ще продължим дискусиите толкова, колкото е необходимо”, твърди Акар.Очаквал „положително развитие” и то „най-скоро”.

За него е важно да заяви, че „Монтрьо е важна рамка за всички крайбрежни страни , целия регион и целия свят”. За него „влошаването на статута на Монтрьое не върши нищо добро и той трябва да се защитава”. Споразумението Монтрьо от 1936г е за правилата на преминаване на военни кораби през Босфора и Дарданелите, които Турция контролира. Няма как да се спрат обаче руски военни кораби, ако те се прибират в собствени пристанища на Черно море. Русия, разбира се, приветства.

Друг е въпросът с „провокативните действия на Гърция в Източното Средиземноморие и Егейско море”, казва Акар. „Атина постоянно се опитва да увелечи напрежението между нашите две страни”, въпреки „призивите ни за диалог на всички платформи” Това е стар спор и нерешени от десетилетия проблеми.И дветеи стграни са членки на НАТО.
Днес обаче светът е зает с Украйна.

Затова и вниманието към посещението на турския външен министър Чавушоолу в Баку, Азербайджан, не е топ-новина в международен план. Но има регионално значение. Защото обръщенията при тази визита са с „братко”.

„Днес сме естествени съюзници и една нация, достойна за две държави” казва Чавушоолу. Анкара не губи от поглед, макар и в сложни времена, онези страни, които в доктрината й са посочени като страни свързани със стратегическите интересн на Турция. Да му мисли Ереван. Може и да е грижа във връзка с доставките на газ, ако нещо се обърка с изпълнението на договорите с Русия.


Каквото и да се говори, Турция е уязвима от събитията в Украйна. Интересите, особено в областта на търговско-икономическите отношения са накърнени.

Анкара в ООН подкрепи резолюцията против т.н. руска инвазия в Украйна и твърди, че подкрепя Киев.Но отказа да подкрепи санкциите към Москва. Самата Турция е под санкции на САЩ заради покупката на руските ракетни системви С-400. Знае се добре до какво водят санкциите и затова е алергична към такива действия.

Независимо кой е на власт се следва външна политика на баланс в отношенията Изток/Запад . Това е запазена марка и за Ердоган. Струва си обмисляне на примера.

Особено, ако се изчислят какви ще са последиците от предприемане на непрецизирани действия. Гарнирани с нелицеприятни слова. А ако се отчетат и последиците в икономически план и възникване на социално напрежение, тогава реакциите би трябвало да се премислят още по-внимателно.

Особено преди избори, както е при Ердоган. С роля на помирител и посредник на високо геополитическо ниво, той при всички случаи ще спечели червена точка, най-малкото.

Но няма да се откаже от съюзниците в НАТО и повечето анализатори очакват засилване на връзките със САЩ и ЕС. При положение, че Русия претърпи провал във „военната операция”. Времената са различни. Кой би предположил, че Германия ще изнася оръжие в Украйна, а лидерът на опозиционната ХДС, Мерц, ще говори срещу Русия с толкова злостни думи?


Всъщност Турция не е доверчива страна и историята й я е научила да не иска да бъде зависима от чужди сили. В това отношение тази война не е изгодна за нея.Усилията за мирен изход явно ще продължат.

И ще продължат информациите за водения спор имало ли е геноцид или не в Донбас, дали руската „специална военна операция” е законна т.е. има правно основание, ще се посреща заместник-държавния секретар на САЩ, Уенди Шърман, за да си поговорят за „напрежението между Русия и Украйна” и ще се дава гласност на разговор на Башар ал-Джафари, зам.външен министър на Сирия, пред китайски медии. Той е заявил, че „западната пропаганда срещу Русия е същата като това, което правеше срещу Сирия и нейния народ”.

Той е допълнил, че и в Украйна ще се поискат „доброволци” като в Сирия, които да участват в битките срещу Русия.

А г-жа Шърман след Турция ще посети Испания, Мароко, Аржир и Египет. В Европа е и държавният секретар Блинкен и вицепрезидентът Камала Харис.

Голяма шетня е по света, предимно из Европа. Тя, ако не знае, ще е най-потърпевша от войната в Украйна. Дано е прав носещия клонка на мира Ердоган с неговото „скоро ще приключи”. Зависи как.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram